Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2008

ΆΓΙΟΣ ΝΙΚΌΛΑΟΣ ΚΑΙ ΆΓΙΟΣ ΒΑΣΊΛΗΣ. SAN NICOLA E BABBO NATALE. ST. NICHOLAS OF MYRA AS SANTA CLAUS

ΆΓΙΟΣ ΝΙΚΌΛΑΟΣ ΚΑΙ ΆΓΙΟΣ ΒΑΣΊΛΗΣ
ST. NICHOLAS OF MYRA AS SANTA CLAUS
SAN NICOLA
E BABBO NATALE

Τι να πρωτοπή κανείς για τον Άγιο Νικόλαο;
Ναι, είναι ο κατ' εξοχήν προστάτης των Ναυτικών, αλλά είναι και ο προστάτης της ενορίας των Αθηνών (εκεί στον ομώνυμο Ναό στην οδό Αχαρνών, κοντά στα Κάτω Πατήσια) που δραστηριοποιήθηκε ως μαθητής των 2 τελευταίων τάξεων του Λυκείου (5η & 6η Γυμνασίου τότε) και κυρίως ως φοιτητής, ο υπογράφων.


Αντιπαρερχόμενος την συγκίνησι από τις παιδικές αναμνήσεις θα περιοριστώ προς το παρόν να μεταφέρω ένα παλιό πληροφοριακό σημείωμά μου, πρόχειρα γραμμένο κάπου από τον καιρό της στην Ιταλία παραμονής μου.

Άγιος Νικόλαος και Άγιος Βασίλης

"Ο Άι Βασίλης των δυτικών είναι ένας άλλος άγιος. Δικός μας: ο Άγιος Νικόλαος!
Τα ονόματα που τον συνοδεύουν το προδίδουν: Santa Claus, σκέτο Santa, αλλά και Santa Klaus και, επίσης San Niklaus. < Όλα από το λατινοποιηθέν (sanctus) Nikοlaus.
Στην Ευρώπη η γιορτή του αγίου Νικολάου, συνδέεται απολύτως με τα Χριστούγεννα και μάλιστα με την ανταλλαγή δώρων. Ο αγαπητός μας Άγιος που γεννήθηκε στα Πάταρα της Μικρασίας μέσα στο β΄ μισό του 3ου μ. Χ. αιώνα έγινε δημοφιλέστατος στην Ευρώπη κυρίως μετά την μετακομιδή των λειψάνων του κατά τον 11ο αιώνα.
Τον Μάιο του 1087 Μπαρέζοι ναυτικοί έκλεψαν το άγιο λείψανό του από τα Μύρα της Λυκίας (όπου στην αρχή της ζωής του μόναζε, αλλά στην συνέχεια και μέχρι τον θάνατό του, το 334, δραστηριοποιήθηκε έντονα, ως αρχιεπίσκοπος, ο Άγιος) και το μετέφεραν στην πόλι τους, το Bari .
Επισήμως τα κίνητρά τους ήσαν «ιερά»: να σώσουν τα λείψανα από την πλησιάζουσα λαίλαπα των Σαρακηνών. Ο θρύλος μάλιστα λέει ότι ο Άγιος τους έδωσε την άδεια «εμφανισθείς καθ’ ύπνους». Το γεγονός είναι ότι οι αποβιβασθέντες ναυτικοί στους αντισταθέντες μοναχούς της εκκλησίας των Μύρων, δεν εδίστασαν να αντιτάξουν την βία. Οι Νορμανδοί δούκες, κύριοι του Μπάρι από το 1071, υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό (ίσως ανάλογο του παραληρήματος του εντόπιου λαού), την απίστευτη είδησι – κατόρθωμα- σχετικά με την translatio του Αγίου.
Ο ίδιος ο τότε Πάπας, ο περιβόητος Ουρβανός Β΄, προσέτρεξε να δώση τις ευλογίες του. Το γόητρο της γνωστής ανα την Μεσόγειο ναυτικής πόλης αναζωπυρώθηκε… Η λαϊκή ευσέβεια περιέβαλλε ποικιλότροπα την θαυματουργό φιγούρα του μικρασιάτη Αγίου. Ακριβώς από ένα του διαθρυλούμενο θαύμα, όπου ανέστησε τρία μικρά παιδάκια, πρέπει να προέρχεται η ευλαβής αντίληψι, σύμφωνα με την οποία ο Άγιος Νικόλαος θεωρήθηκε γενικότερα γενναιόδωρος προστάτης των παιδιών."

Θα κλείσουμε την σημερινή αναφορά μας στον εορτάζοντα Άγιο με το απολυτίκιό του (η αυτού ευλογία εφ’ ημάς!).

Απολυτίκιο Αγίου Νικολάου (ήχος δ΄)

"Κανόνα πίστεως και εικόνα πραότητος
εγκρατείας διδάσκαλον ανέδειξέ σε
τη ποίμνη σου η των πραγμάτων αλήθεια,
δια τούτω εκτείσω τη ταπεινώσει τα υψηλά
τη πτωχεία τα πλούσια.
Πάτερ ιεράρχα Νικόλαε, πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ
σωθήναι τας ψυχάς ημών".


Όσο για την εικόνα του κειμένου, αυτή παραπέμπει στην επιστημονική ανάπλασι των χαρακτηριστικών του προσώπου του Αγίου, όπως προέκυψε από την πολύχρονη μελέτη που διεξήγαγε επιστημονική ομάδα υπό την διεύθυνσι του καθηγητού της Ανατομίας του Πανεπιστημίου του Bari, Luigi Martino, επι των οστών της κάρας του.

Αλέξανδρος Σοϊλεμέζης

Δεν υπάρχουν σχόλια: