Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2008

Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΙΤΑΛΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΙΤΑΛΟΥ ΠΡΕΣΒΗ. LA STAMPA ITALIANA SULL’ ATTUALITÀ ODIERNA GRECA

LA STAMPA ITALIANA SULL’ ATTUALITÀ ODIERNA GRECA - IL MESSAGGIO DELL' AMBASCIATORE
Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΙΤΑΛΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΚΑΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΙΤΑΛΟΥ ΠΡΕΣΒΗ

Όπως και χθές και σήμερα (9 Δεκεμβρίου) ο ιταλικός Τύπος (& γενικά τα ιταλικά ΜΜΕ) δίνει προτεραιότητα στα γεγονότα γεγονότα που για τέταρτη μέρα συγκλονίζουν την πατρίδα μας.
Παράδειγμα η εφημερίδα IL GIORNALE έχει και σήμερα πρώτη είδησι στα διεθνή νέα της (στην ηλεκτρονική έκδοσί της) τα πρωτοφανούς έκτασης επεισόδια στην χώρα μας.
Μεταφράζουμε (αποσπασματικά) από το σχετικό κεντρικό (στις πολιτικές στήλες της εφημερίδας) άρθρο υπο τον τίτλο «Αθήνα, συγκρούσεις στην κηδεία του Αλέξη. Η αντιπολίτευση: Να παραιτηθεί η Κυβέρνηση»
«ΑΘΗNΑΙ: Οργή και συγκρούσεις στην Ελλάδα την ημέρα της κηδείας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, του 15άχρονου που σκοτώθηκε το Σάββατο από την Αστυνομία. Στην Αθήνα υπήρξαν ταραχές στην προσπάθεια που επιχειρήθηκε από μια πορεία 10 χιλιάδων διαδηλωτών να παραβιάσουν τον κλοιό ασφαλείας γύρω από το Κοινοβούλιο. Άλλα επεισόδια συνέβησαν κατά την λήξι της κηδείας κατά την οποία παρευρέθησαν περισσότεροι από 5 χιλιάδες άνθρωποι. Ένας αστυνομικός πυροβόλησε στον αέρα δύο φορές για να διαλύση μία ομάδα νεαρών, η οποία προσπάθησε να επιτεθή σε ένα αστυνομικό τμήμα στα νότια προάστεια. Κατά την νύκτα της Δευτέρας υπήρξαν 12 αστυνομικοί τραυματίες και συνελήφθησαν 87 σπουδαστές, όμως το σύνολο των συλλήψεων της τέταρτης κατά σειράν ημέρας έφτασε ήδη τις 150 και μόνο στην Αθήνα.
Συγκρούσεις σε όλη την Χώρα. Τα ελληνικά συνδικάτα απέρριψαν την έκκλησι του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, να ματαιωθή το συλλαλητήριο που είναι προγραμματισμένο για αύριο.(…) Διαμαρτυρίες και ταραχές και στην Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα, όπου οι διαδηλωτές επιτέθηκαν στην αστυνομία. Απόψε τα ΜΑΤ έκαναν χρήσι δακρυγόνων κατά των σπουδαστών που είναι οχυρωμένοι στο Πολυτεχνείο. Εν τω μεταξύ στα Εξάρχεια, το προάστιο των φοιτητών όπου Σάββατο δολοφονήθηκε ο δεκαπεντάχρονος Αλέξης, οι δρόμοι γύρω από το Πολυτεχνείο και την Νομική, κτίρια αμφότερα υπο κατάληψι, παραμένουν κλειστοί στο κοινό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, αποκάλεσε "πληγή για την δημοκρατία" τον θάνατο του εφήβου και ζήτησε "τον σεβασμό στον νόμο και τους θεσμούς" κατά τις έρευνες. Οι διαδηλωτές, είπε σ’ ένα τηλεοπτικό του διάγγελμα "είναι εχθροί της δημοκρατίας"».


Και μια παράγραφο από την σημερινή «La Repubblica»:
«Πάτρα, η Αστυνομία υπο Πολιορκία. Αργά το απόγευμα εκατοντάδες διαδηλωτών επιτέθηκαν με πέτρες και μπουκάλια μολότωφ στο κεντρικό αστυνομικό τμήμα της πόλης-λιμάνι της Πάτρας, όπου κατά την διάρκεια της ημέρας παρέλασαν μαθητικές και φοιτητικές πορείες».


Ενδεικτικά άρθρα:
ANSA 1
ANSA.it 2 (απ’ όπου και οι περισσότερες φωτογραφίες μας)
La Repubblica
Il Giornale.It
RAI News 24
AGI News
Ελληνοιταλικό αριστερό μπλόγκ

....................................................................
Η ΑΠΟΨΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΙΤΑΛΟΥ ΠΡΕΣΒΗ Gianpaolo Scarante

Από το πρόσφατα ιδρυθέν COMITES POPOLARE DELLA GRECIA κυκλοφόρησε το παρακάτω επίσημο κείμενο με την υπογραφή του Ιταλού πρέσβη:
«Αγαπητοί Συμπατριώτες,
Σε συνέχεια των γεγονότων του περασμένου Σαββάτου, και στην Αθήνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα, έχουν προβλεφθή απεργίες και διαδηλώσεις που θα μπορούσαν να υποτροπιάσουν σε ταραχές, βανδαλικές πράξεις και επομένως σε απειλές κατά της ασφάλειας.
Ως εκ τούτου, συνιστώ να δοθή η μέγιστη προσοχή ειδικά στις μετακινήσεις και να αναφερθή στην Πρεσβεία κάθε ενδεχόμενο επεισόδιο κινδύνου που θα μπορούσε να σας εμπλέξη απ’ ευθείας.
Για περαιτέρω πληροφορίες/διευκρινίσεις, ενεργοποιήθηκε προσωρινώς στην Πρεσβεία η απ’ ευθείας τηλεφωνική γραμμή 210/ 3616864 διαθέσιμη σε ώρες γραφείου.

Ο Πρέσβης
Τζιαμπάολο Σκαράντε»

Δεν υπάρχουν σχόλια: