Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008

Ο ΚΑΣΠΑΡΟΒ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ (ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΝΕΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΟΥ) Kasparov a Milano; per promuovere i suoi libri.

KASPAROV IN MILAN Την περασμένη Παρασκευή ο πρώην Παγκόσμιος Πρωταθλητής και ένας από τους μέγιστους σκακιστές όλων των εποχών, ο Γκάρυ Κασπάροβ, βρέθηκε στο Μιλάνο (δεν είναι δα και η πρώτη φορά) για την παρουσίασι δύο νέων βιβλίων του που κυκλοφόρησε γνωστός ιταλικός εκδοτικός οίκος.
Παρουσία του προέδρου της Ιταλικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας καμμιάς εκατοστής σκακιστών και πολλών φίλων του Σκακιού, ο Γκάρυ μίλησε για τον νέο συγγραφικό του μόχθο και στην συνέχεια απάντησε σε 5-6 ερωτήσεις από το παριστάμενο κοινό. Δεν έλειψε φυσικά η «κλασσική» ερώτησι του σκακιστικού κοινού, για το αν θα επιστρέψη στο αγωνιστικό σκάκι. Ερώτησι στην οποία έδειξε αρχικά ενοχλημένος ο Κασπάροβ, για να ανοιχθή στην συνέχεια σε μια καταδεκτικότερη συζήτησι όπου αναφέρθηκε στην σημερινή σκακιστική σκηνή. Ενδιαφέρουσα είναι η άποψι που κατέθεσε σ’ αυτό το σημείο, ισχυριζόμενος πως δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάμεσα στους μεγάλους παίκτες του σήμερα, προσθέτοντας πως η υπερβολικά μεγάλη θεωρητική προετοιμασία που απαιτείται, καθιστά ακόμα πιο δυσχερές το να υπάρξη ένα νούμερο 1 που να κατορθώση να επιβληθή ολοσχερώς στους άλλους.

ΔΥΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ
ΒΙΝΤΕΟ Α΄

Βλέπουμε στην αρχή τον πρόεδρο της Ιταλικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας να παρουσιάζη με έκδηλο τράκ τον υψηλό προσκεκλημένο και στην συνέχεια να του προσφέρει ένα ρολόι εκ μέρους της ΙΣΟ.
ΒΙΝΤΕΟ Β΄
Απομαγνητοφωνώ τα λόγια του Κασπάροβ (από τον Ιταλό Διερμηνέα):
°Μου κάνει πάντα μεγάλη χαρά να βλέπω τόσα πολλά βιβλία και τόσους ανθρώπους να ενδιαφέρονται γι’ αυτά τα βιβλία. Οφείλω να πώ πως ο Ιταλός εκδότης μου είναι πολύ ενθουσιασμένος από την δημοσίευσι αυτών των βιβλίων. Αυτά τα βιβλία βγαίνουν σε πάρα πολλές γλώσσες αλλά τα ιταλικά είναι (όπως) πάντα ανάμεσα στις πρώτες.
Το εγχείρημά μου ξεκίνησε με τον σχεδιασμό τριών βιβλίων. Σκεφτόμουνα πως θα κατόρθωνα να διηγηθώ σε τρείς τόμους την ιστορία των προκατόχων μου, -- και πρέπει να πώ πως κάποιοι εκδότες δυσανασχέτησαν για την δημοσίευσι ενός τρίτομου έργου, εκφράζοντας τον σκεπτικισμό τους για το ενδιαφέρον του κοινού. Τώρα όμως οι τόμοι έγιναν επτά (7) και θα γίνουν ακόμη περισσότεροι. Διότι εδώ και λίγο καιρό έχω αποφασίση πως πρέπει να περισυλλέξω όλο το σκακιστικό πανόραμα. Αφού τελείωσα την σειρά των προκατόχων μου, έχω αρχίση να δουλεύω την σειρά των συγχρόνων μου.
Αυτό είναι ο πρώτος τόμος σχετικά με τις (σκακιστικές) προσωπικότητες του ’60. Θα ακολουθήσουν άλλοι τρείς τόμοι με όλες τις παρτίδες ανάμεσα σε μένα και τον Κάρποβ…°

7 σχόλια:

Φαέθων είπε...

Γκάρι Κίμοβιτς Κασπάροβ ή Κασπάροφ. Γεννήθηκε Μεγάλο Σάββατο στις 13 Απριλίου 1963. Ο Γκάρι Κασπάροβ γεννήθηκε με το όνομα Γκάρι Βαϊνστάιν στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν (Δημοκρατία της Σοβιετικής Ένωσης εκείνη την εποχή) από Αρμενο-Εβραίους γονείς. Ο πατέρας του πέθανε όταν εκείνος ήταν 7 ετών και κατόπιν υιοθέτησε το επίθετο της μητέρας του, μόλις του το επέτρεψε ο νόμος στην ηλικία των 12 ετών. Η μητέρα του Κλάρα είναι Αρμένια και το επίθετό της είναι Κασπαριάν. "Κασπάροβ" είναι η ρωσοποιημένη εκδοχή του επιθέτου αυτού.

Φαέθων είπε...

Φίλτατε Αλέξανδρε, θα ήθελα να ρωτήσω, εάν στο παρελθόν έχεις δημοσιεύσει κάποια βιογραφικά στοιχεία των μεγάλων σκακιστών Κασπάροβ και Κάρποβ. Αναφέρομαι σ' αυτούς τους δύο οι οποίοι ακόμη και σήμερα θεωρούνται τουλάχιστον κορυφαίοι, εάν όχι αξεπέραστοι... Μία αποτύπωση στο ιστολόγιό σου των μεγάλων τους μονομαχιών ('75 - '85) οι οποίες τότε άφησαν με ανοιχτό το στόμα όλον τον κόσμο καθώς ο "μικρός" Γκάρι (12 ετών στην πρώτη "κόντρα" εάν δεν με απατά η μνήμη μου), αναμετριόταν με τον μεγάλο και τρανό τότε Ανατόλι Γιεβγιένιεβιτς Κάρποβ. Ευχαριστώ...

ΝΕΟΣ ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ < ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ είπε...

Κι εγώ ευχαριστώ για τον σχολιασμό σου και απαντώ στο τελευταίο σου ερώτημα πως όχι.
Δεν έχω αναφερθή στα βιογραφικά στοιχεία (ούτε και στις αναμετρήσεις τους) των δύο ρωσικών σκακιστικών ιερών τεράτων. Άν έχης την διάθεσι να το κάνης εσύ, είσαι -το ξέρεις- λίαν ευπρόσδεκτος.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Μετά τον Άγιο Νεκτάριο Αιγίνης (βοήθειά μας), ο Άγιος Γκάρι Αζερμπαιτζάν. Γι' αυτό συμπαθώ τούτο το ιστοιλόγιο...

ΝΕΟΣ ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ < ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ είπε...

@ Π. ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ

Εσύ μπορεί να κάνεις πλάκα, αλλά τουλάχιστον έχεις χαραμίσει κι ένα link για χάρι μας. Γι’ αυτό τα αισθήματα είναι αμοιβαία.
Αλλά παρόλο που μας έχεις καταδεχθή κατ’ επανάληψιν, Πασιγνώτη Ινδοκάρη, σου καταλογίζω ότι δεν έχεις σχολιάσει ακόμη το ποίημα που σου αφιερώσαμε (μετα του ονομαστικού αναγραμματισμού!!) εις απάντησιν σχολίου στο post http://neospalamedes.blogspot.com/2008/07/blog-post_22.html ...

antiproedros είπε...

Ο ΑΓΙΟΣ…
ΠΟΛΙΤΕΥΤΗΣ ( ; )


@Παναγιώτης Κονιδάρης :

Η ειρωνεία σου για τον… Άγιο Γκάρυ, μου φαίνεται εμένα σάν να δείχνει μιά ΚΑΧΥΠΟΨΙΑ σου, ότι ίσως να θέλουμε να «αγιοποιήσουμε» τον Κασπάροβ για λόγους ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ, επειδή ως γνωστόν αντιτίθεται σφοδρά στον ΠΟΥΤΙΝ.

Λοιπόν, σε τέτοια περίπτωση θέλω να σου πώ ότι
-- προσωπικά, είμαι ΥΠΕΡ του Πούτιν και ΚΑΤΑ του Κασπάροβ, στην πολιτική.
-- αυτό όμως δέν σημαίνει ότι δέν αναγνωρίζω τον Κασπάροβ ως σκακιστή!
-- ο σύλλογός μας ΔΕΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ «ΑΓΙΟΠΟΙΗΣΕΙ» ΚΑΝΕΝΑΝ, για ύπουλους πολιτικούς λόγους.

Όσον αφορά την προσωπική μου γνώμη επίσης ΓΙΑ ΣΕΝΑ,
έχω να σου πώ και αυτά:
-- μπήκα στο δικό σου ιστολόγιο, και το βρίσκω ΠΟΛΥ ΑΞΙΟΛΟΓΟ.
-- Αλλα κι’ εσύ, ως άνθρωπος, μου φαίνεσαι αξιόλογος επίσης. Το συζήτησα με τον Αλέξανδρο και διαφώνησα με το πνεύμα της δικής του απάντησης σε σένα, που μου φάνηκε ειρωνική. Με διαβεβαίωσε ότι ΔΕΝ είχε τέτοια πρόθεση, και συμφωνούμε και οι δυό μας αυτή τη στιγμή ότι ανθρώπους σάν εσένα δέν μπορούμε παρα να τους σεβόμαστε.
-- Δυστυχώς… ΔΕΝ έχω διαβάσει ακόμα κανένα απο τα βιβλία σου.. Θα το κάνω όμως, ίσως τις επόμενες εβδομάδες που θα είμαι στο Νοσοκομείο.. Όταν με το καλό θα βγώ, θα σου γράψω σχόλιο στο μπλόγκ σου με τις εντυπώσεις μου.

Ζήλεψα πάντως, γιατι είδα ότι εσύ έχεις την ευχέρεια ΜΙΑ ΙΔΕΑ σου να την κάνεις βιβλίο. Μεγάλη υπόθεση αυτό…!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Και για να μη λες ότι δεν καταδέχομαι να απαντήσω στα ποιήματα (απλά μέσα στην ανίατη πολυπραγμοσύνη μου, μου ξέφυγε, τι να κάνω, άνθρωπος είμαι ο έρμος...):

Εσείς, εσείς ιστολογιότατοι

του φεγγαριού τη σκόνη κρύψτε

γιατί είναι οι σκαιοί αδόλεσχοι

και θα την ψάξουν για να χτίσουν λεκτικούς τοίχους.