Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008

ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΚΑΚΙΟΥ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ. CHESS OLYMPIAD AND THE HISTORY OF THE GAMES

ΟΙ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΕΣ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ
Η σημερινή έναρξι των Ολυμπιακών Αγώνων στην Δρέσδη (όπου θα φιλοξενηθούν μέχρι και τις 25 του μηνός), μάς ωθεί να επιχειρήσουμε μια σύντομη, κατά το δυνατόν, ιστορική αναφορά.

Ως πρώτοι επίσημα αναγνωριζόμενοι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σκάκι, είναι εκείνοι που πραγματοποιήθηκαν το 1927 στο Λονδίνο, αλλά η πρώτη φορά που επιχειρήθηκε διοργάνωσι Ολυμπιάδας Σκακιού, ήταν το 1924 στο Παρίσι –κατά την διάρκεια των αντίστοιχων Ολυμπιακών Αγώνων στην "πόλι του φωτός".
Αυτοί οι αγώνες, όπως και εκείνοι που πραγματοποιήθηκαν δυό χρόνια αργότερα στην Βουδαπέστη, δεν αναγνωρίζονται επίσημα καθώς δεν διοργανώθηκαν από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Σκακιού (FIDE). Μάλιστα σε αμφότερες τις περιπτώσεις η ΔΟΕ δεν επέτρεψε την συμμετοχή επαγγελματιών παικτών, πράγμα που θα αλλάξη μετά το 1928, όταν σε διεξαγόμενο τότε συνέδριο της FIDE, η Παγκόσμια Ομοσπονδία κατήργησε την σε βάρος των επαγγελματιών αθλητών απαγόρευσι.
Επομένως, από τα ανωτέρω προκύπτει πως είναι λανθασμένη η επικρατούσα ακόμη (& σε ορισμένους σκακιστές) αντίληψι ότι το σκάκι δεν υπήρξε ποτέ ολυμπιακό άθλημα.

Πριν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο οι σκακιστικές Ολυμπιάδες διεξήγοντο ετησίως, μετά το 1950 όμως διοργανώνονται κανονικά και πάντα σε διετή βάσι.
Η πρώτη Ολυμπιάδα Γυναικών διοργανώθηκε το 1957 (στην Ολλανδία), αλλά χρειάστηκαν άλλα 15 χρόνια προτού η (μέχρι το 1972 ξεχωριστή) διοργάνωσι συνδεθή με την αντίστοιχη των Ανδρών (έκτοτε διεξάγονται μαζί και με την ίδια ανα δύο έτη συχνότητα).
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΕΣ
Και κάτι ακόμα για την πολιτική διάστασι του θέματος – αφού έχουμε και στο σκάκι, ως γνωστόν, πολιτικές και κρατικές παρεμβάσεις.
Πράγματι, υπήρξε και περίπτωσι μποϋκοτάζ στους Ολυμπιακούς σκακιστικούς Αγώνες! Συγκεκριμένα το 1976 (ναι, σωστά καταλάβατε, την χρονιά του Πολέμου των έξη ημερών), η ΕΣΣΔ και άλλες χώρες του Ανατολικού μπλόκ αρνήθηκαν την συμμετοχή στους Ολυμπιακούς που διοργάνωσε η FIDE στο Ισραήλ (το οποίο, μάλιστα, κατέκτησε έτσι, εκεί στην Χάιφα, την μοναδική του Ολυμπιακή πρωτιά, έστω και στην γυναικεία διοργάνωσι), ενώ την ίδια χρονιά υπήρξε και μια εναλλακτική Ολυμπιάδα αραβικών και λοιπών αδεσμεύτων χωρών, στην Τρίπολη (της Λιβύης, βεβαίως).
ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΔΕΣ ΣΚΑΚΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Το 1984 η Ολυμπιάδα Σκακιού (η 26η κατά σειράν) διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Και όχι στην Αθήνα, αλλά στην Θεσσαλονίκη. Μάλιστα από αυτήν την χρονιά αποφασίστηκε η μέτρησι των Ολυμπιάδων των Γυναικών (είχαν ήδη προηγηθή δέκα διοργανώσεις!) να συμπίπτη με εκείνη των Ανδρών.
Οι Αγώνες, που σημείωσαν απόλυτη επιτυχία, επανήλθαν (αφού εν τω μεταξύ διεξήχθησαν κανονικά το 1986 στο Ντουμπάι) στην Θεσσαλονίκη το 1988 ( 28η Ολυμπιάδα), και όχι μόνον, αλλά και επρόκειτο να θεσμοποιηθή η οριστικά η διεξαγωγή τους ανα τακτά διαστήματα τετραετίας στην χώρα μας (και με μόνιμη έδρα στην Ελλάδα την πρωτεύουσα της Μακεδονίας)!
Εδώ σταματώ το σημερινό σημείωμα υπογραμμίζοντας πως ακόμη δεν έμαθα τους ακριβείς λόγους αθέτησης/ακύρωσης αυτής της ψηφισμένης πρότασης...
Θα άξιζε να γνωρίζουμε τον υπεύθυνο (ή τους υπεύθυνους) γι’ αυτήν την αρνητική εξέλιξι, μια απόφασι, η οποία τελικά στέρησε την γενέτειρα του Ολυμπισμού από την μοναδική ευκαιρία επαναπατρισμού των Αγώνων, σ’ αυτό το κατ’ εξοχήν πνευματικό άθλημα.
Σημ. φωτογραφίες: Στην τελευταία φωτογραφία η Σούζαν Πόλγκαρ που με τις αδελφές της, έφηβες ακόμα, κατάφεραν να κατακτήσουν ο χρυσό μετάλλιο στην Ολυμπιάδα της Θεσσαλονίκης το 1988, για πρώτη φορά στην ιστορία της Ουγγρικού σκακιού, σπάζοντας την μονοκρατορία των Σοβιετο-Ρώσων.
Στην μεσαία, ο Γκάρυ Κασπάροβ, από μια συνάντησί του στην Ολυμπιάδα του Μπλέντ, την α΄ σκακιστική Ολυμπιάδα του 21ου αιώνα.

[continua?]

Δεν υπάρχουν σχόλια: