Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2008

Α.Ε.Κ., ΜΠΑΓΙΕΒΙΤΣ, ΚΑΙ... ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ !

Α.Ε.Κ. ,
ΜΠΑΓΙΕΒΙΤΣ,
και... ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ !

Απο τον φίλο eggellados, πήραμε ( πρίν απο αρκετό καιρό, αλλα παραμένει.. επίκαιρο ! ) το παρακάτω κείμενο :


"Δεκαπεντάρης στα Φιλαδέλφεια.
Σήμερα παίζουν ΑΕΚ - ΠΑΟΚ .
Χαρά, οικογένειες , σουβλάκια και τσίκνα , πάρτε αφρολέξ , περηφάνεια.

Ο Ντούσαν παρελαύνοντας με κορμί λαμπάδα από δεξιά στέλνει συστημένη τη σφαίρα στο κεφάλι του ΤΟΜΑΣ ΜΠΛΑΚ και γκολ!

Η ένεση πάει πολύ βαθιά. Κατευθείαν στην καρδιά. Τόσο που κρατάει ακόμα 30 χρόνια μετά."
eggellados

Εμείς, να συμπληρώσουμε πως ο Ντούσαν για τους παλιούς και σωστούς ΑΕΚτζήδες ... δέν έφυγε ποτέ ! Ούτε απο την Α.Ε.Κ. , ούτε απο την καρδιά μας..

Ειδικά εγώ, τον παρακολούθησα συστηματικά, απο την ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ του στην Α.Ε.Κ ως προπονητής ως την τελευταία, πήγαινα κάθε Κυριακή στο γήπεδο, και τί δέν έχω να θυμάμαι απο εκείνη τη μαγική εποχή...

Κι' επειδή δέν αντέχω, θα γράψω κι' εγώ δυό σημαντικές αναμνήσεις μου, εδώ:

-- Το πρώτο του μάτς ως προπονητής, άγνωστο σήμερα, ήταν για το.. κύπελλο Ελλάδος, Α.Ε.Κ.-Παναργειακός 0-1, με τον κόσμο έξαλλο να πολιορκεί τα αποδυτήρια στη Νέα Φιλαδέλφεια φωνάζοντας "παίχτες πουλημένοι, η ΑΕΚ δέν πεθαίνει !". Μιλάμε για ΔΡΑΜΑ, με τους παίκτες να μή μπορούν να βγούν έξω γιατι προμηνυόταν ΛΥΝΤΣΑΡΙΣΜΑ. Η δέ διοίκηση ( Γιδόπουλος ), εξαφανισμένη. Θυμάμαι τότε, επειδή ήμουν εκεί, ότι Ο ΜΟΝΟΣ που είχε τελικά ΤΟ ΑΝΑΣΤΗΜΑ να βγεί στον κόσμο και να χωθεί ανάμεσά του για να παρακαλέσει να αφεθούν οι παίκτες να φύγουν, ήταν ο Μπάγιεβιτς. Που, όταν εμφανίστηκε, ΑΠΟΘΕΩΘΗΚΕ απο τη νεολαία, παρά την ήττα και τον αποκλεισμό: "Ντούσαν, θυμήσου, είμαστε μαζί σου!", και ο διάδρομος άνοιξε και οι ποδοσφαιριστές πήγαν στα σπίτια τους χωρίς επεισόδια... ( σημ : αργότερα, διάβαζα δηλώσεις του Γιδόπουλου ότι ... αυτός έκανε ΗΡΩΑ τον Μπάγιεβιτς με τη διαφήμιση στα ΜΜΕ... Τρίχες! Τον Ντούσαν τον αγκάλιασε η νεολαία τότε, απο την πρώτη στιγμή. Κι' ΑΥΤΗ η σχέση, έφερε τα 3 απανωτά πρωταθλήματα.. )

-- Πήγα και στο γήπεδο της Α.Ε.Κ. στην τελευταία του μέρα πρίν φύγει για τον Ολυμπιακό. Κλειστές πόρτες, και 100 οπαδοί απέξω, να παίζουμε κρυφτό με την Αστυνομία για να πλησιάσουμε στο γήπεδο. Τελικά, μετά απο ... δίωρη αναμονή κάναμε "ντού!" και μπήκαμε μέσα, στις κερκίδες της Νέας Φιλαδέλφειας. Ήταν ένα γλυκό, ηλιόλουστο απόγευμα θυμάμαι, και ο ΜΠΑΓΙΕΒΙΤΣ έπαιζε το "κορόιδο" στο χορτάρι με δυό-τρείς παίκτες.. Είχε κέφια, και η κερκίδα ( όλο νεολαία ) άνοιξε διάλογο με αστειάκια μαζί του. Μαγικές στιγμές ήταν αυτές, ήρεμες, μακρυά απο το άγχος και την καταστροφή που έφερναν οι εφημερίδες.. Βγήκαμε μετά έξω, και τον περιμέναμε να βγεί κι' εκείνος. Όταν εμφανίστηκε στη θύρα 18, ένα νέο παιδί του φώναξε "...μή φύγεις! ΕΙΣΑΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΑΣ !!". Είχε αγκαλιά μιά κοπελλίτσα, αλλα τον έκαιγε περισσότερο το θέμα του Μπάγιεβιτς. Ο Ντούσαν τον κοίταξε συγκινημένος, και του είπε "κι' εσύ ΕΙΣΑΙ ΓΙΟΣ ΜΟΥ !". Έμεινα κάγκελο, δέν περίμενα τέτοια απάντηση, που μου έμεινε απο τότε σάν ένδειξη της μεγάλης ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ του Ντούσαν, του ανθρώπου που αγαπήσαμε όλοι οι ΑΕΚτζήδες, και μας αγάπησε κι' αυτός ΑΛΗΘΙΝΑ.. Κι' ας έφυγε μετά, κι' ας άρχισαν τα αίσχη της "Original" εναντίον του, οι σοβαροί ΑΕΚτζήδες τον θεωρούν πάντα κομμάτι απ' την καρδιά τους..

...Όπως άλλωστε, πολύ εύστοχα γράφει και ο eggellados ! Απο την εποχή που περιγράφει δέ, είναι και το παρακάτω πασίγνωστο βίντεο του Α.Ε.Κ. - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 6-1.




ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

3 σχόλια:

AEK Chess Club είπε...

Δεν νομίζω ότι ο "φίλος" και υπέρμαχος του Du$an θυμάται καλά τα γεγονότα. Ένα φρεσκάρισμα μνήμης δε θα έβλαπτε. Συγκεκριμένα ΔΕΝ αποκλειστήκαμε ποτέ από τον Παναργειακό, ΔΕΝ βγήκε ποτέ κανέναν Μπάγεβιτς να ηρεμήσει το μαινόμενο πλήθος που ΔΕΝ φώναζε "παίχτες πουλημένοι", για τον απλούστατο λόγο ότι με τον Παναργειακό κύπελλο παίξαμε τον Αύγουστο του 1990, συγκεκριμένα στις 20 του μήνα, όταν και κερδίσαμε με 1-0. Εν συνεχεία αποκλειστήκαμε από τον Ιωνικό Νικαίας.Και αυτή ήταν η δεύτερη χρονιά του Μπάγεβιτς στον πάγκο. Πρώτο του επίσημο ματς, στις 21/8/1989, στο κύπελλο (ομίλους) ΑΕΚ-Παναρκαδικός 2-1.

Λίγη σοβαρότητα δε βλάπτει...

antiproedros είπε...

ΜΙΑ ΣΟΒΑΡΗ
ΑΠΑΝΤΗΣΗ !


Αγαπητέ φίλε, απο το AEKchessclub.
Προφανώς, τα στοιχεία σου είναι πιό λεπτομερή και έγκυρα απο τις δικές μου αναμνήσεις !

Έτσι, ο αγώνας στον οποίο αναφέρομαι είναι αυτός που γράφεις στο τέλος δηλαδή το ΑΕΚ – ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟΣ 2-1, στις 21/8/88 (..και όχι 89 όπως γράφεις..).

Αυτό όμως, ΔΕΝ σημαίνει ότι σάν άνθρωπος δέν γράφω με «σοβαρότητα». Απλώς, είμαι ΦΙΛΑΘΛΟΣ μόνο, και γράφω την προσωπική μου ανάμνηση χωρίς να έχω ανατρέξει σε στοιχεία.

----

Η ανάμνηση λοιπόν, μετά απο τόσα χρόνια, είναι λογικό να με ξεγελάει σε κάποια σημεία, όπως :

-- Αντίπαλος ήταν ο ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟΣ, όπως σημειώνεις κι’ εσύ, και όχι ο Παναργειακός που νόμιζα.. Μιλάμε για το μάτς της 21/8/88 συνεπώς, γιατι θυμάμαι πως ήταν ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ τότε, και επίσης θυμάμαι πως πήγα και στο Πανιώνιος – ΑΕΚ 1 – 0 στο Καραϊσκάκη για το πρωτάθλημα, και αυτό ήταν το 2ο μάτς με Μπάγιεβις που έβλεπα...

-- Το αποτέλεσμα, 2-1, αντί του 0-1 όπως έγραψα, με μπερδεύει. Θυμάμαι άθλια απόδοση και ένα γκόλ προς το τέλος, που εξόργισε τον κόσμο. Στο site www.aek.com που ανέτρεξα για να σου απαντήσω, βρήκα πως το ημίχρονο ήταν 1-1.. Επομένως, ο κόσμος καθόταν σε αναμένα κάρβουνα κι’ έβραζε σε όλο το 2ο ημίχρονο. Το 2ο γκόλ στο τέλος, δέν στάθηκε ικανό να τους ξεθυμάνει. Αυτή είναι μάλλον η κατάσταση, που στο δικό μου μυαλό έμεινε τελικά ως ΗΤΤΑ, εξαιτίας της αγανάκτησης για την κακή απόδοση.. Αλλωστε, το να νικήσει η ΑΕΚ τον ασήμαντο τότε Παναρκαδικό στο φινάλε με το ζόρι, ισοδυναμεί με «ηθική ήττα» της ομάδας, και σίγουρα ΔΕΝ είναι «νίκη» για να χαιρόμαστε..

----

Σε διαβεβαιώνω όμως, ότι ΔΕΝ ξεγελιέμαι για τα γεγονότα που περιγράφω με τον κόσμο που φώναζε «παίχτες πουλημένοι, η ΑΕΚ δέν πεθαίνει!». Γιατι ήμουν εκεί, ανάμεσά τους, κάτω απο τη θύρα 18-20 συγκεκριμμένα. Και, όλα αυτά, με τα συνθήματα της νεολαίας υπέρ του Μπάγιεβιτς με συγκίνησαν έντονα. Γιατι δέν ήταν κάτι απλό, στην πρώτη του μέρα ένας νέος προπονητής να συγκεντρώνει τόση αγάπη και εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του, απο τους οπαδούς της ομάδας.

----

Για το θέμα της «σοβαρότητας» που θέτεις, θέλω να σου πώ ότι επιτέλους είσαι Ο ΠΡΩΤΟΣ που με διαφωτίζει για αυτό το μάτς, και γράφει πως ΑΥΤΟ ήταν το πρώτο επίσημο του Μπάγιεβιτς !! Γιατι οι εφημερίδες, αναφέρουν στις ανασκοπήσεις το ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ – ΑΕΚ 1 - 0 για το πρωτάθλημα ως «πρώτο του Μπάγιεβιτς», και καμμία τους δέν αναφέρθηκε ποτέ στο μάτς με τον Παναρκαδικό !

Επομένως... υπάρχουν ΠΟΛΛΟΙ «μή-σοβαροί» στην ενημέρωση, και μάλιστα χειρότεροι απο εμένα, και αμειβόμενοι επαγγελματίες με δυνατότητα χρήσης αρχείων κλπ..! Άρα, το γεγονός και μόνο ότι εγώ αναφέρθηκα ΣΤΟ ΣΩΣΤΟ μάτς, παρά την αντίθετη ενημέρωση των εφημερίδων, θα πρέπει να σου δείξει ότι το κείμενό μου... μάλλον έχει μιά «σοβαρότητα» περισσότερη απ’ όσο νόμισες στην αρχή !

Νομίζω λοιπόν ότι κάπως με αδικείς με το περί «σοβαρότητας» που μου έγραψες, απο την άλλη όμως χαίρομαι γιατι με διαφώτισες επιτέλους για αυτό το μάτς – μυστήριο, που κανένας ποτέ δέν το αναφέρει στον αθλητικό τύπο !

Γιαυτό και δέν φρόντισα να ανατρέξω σε στοιχεία στο Ίντερνετ κλπ πρίν γράψω την ανάρτησή μου εδώ, ΕΠΕΙΔΗ ήξερα πως τα στοιχεία των δημοσιογράφων για το θέμα «πρώτο μάτς του προπονητή Μπάγιεβιτς με την ΑΕΚ», είναι ΨΕΥΔΗ. Άρα, ούτε στο διαδίκτυο περίμενα πως θα υπήρχε καλύτερη πληροφόρηση.

Βλέπω τώρα, μετά τη δική σου παρέμβαση όμως, ότι το www.aek.com με διαψεύδει ευχάριστα, και είναι σωστά ενημερωμένο !!

Σ’ ευχαριστώ λοιπόν για τη συμβολή σου στο ξεκαθάρισμα της αλήθειας, εδώ.

AEK Chess Club είπε...

Aπλά θέλω να αναφέρω, ότι ΚΑΝΕΝΑΣ οργανωμένος δεν καταφέρθηκε ΤΟΤΕ εναντίων του Μπάγεβιτς. Και όσο για τη σοβαρότητα, το έγραψα μόνο και μόνο για το ότι αποκλειστήκαμε από τον Παναργειακό στο Κύπελλο (ιστορικά αναληθές). Όλα τα γραφόμενα, εννοείται ότι είναι ορθά γραμμένα και καθ' όλα σεβαστά, αφού αποτελούν και προσωπικές απόψεις. Άλλωστε μεταξύ ενωσιτών, όλα επιτρέπονται...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ...Και με την ΑΕΚ παντού ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ