Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2008

ΜΙΑ ΑΜΑΖΟΝΑ ΣΕ ΔΟΥΡΕΙΟ ΙΠΠΟ: Μια άσκησι του Κάλβι στον «Palamede». “A TROJAN …QUEEN”; a Chess Puzzle in “Le Palamede”.

Una Regina …di Troia!

ΜΙΑ ΑΜΑΖΟΝΑ ΣΕ ΔΟΥΡΕΙΟ ΙΠΠΟ: Μια άσκησι του Κάλβι στον «Palamede».


Είχαμε προ καιρού παρουσιάση την α΄ Άσκησι στο γαλλικό πρωτοπόρο σκακιστικό περιοδικό, στου οποίου τον τίτλο ταπεινά αναφέρεται η ονομασία του δικού μας περιοδικού (αλλά και του παρόντος Ιστολογίου).
Στο α΄ τεύχος, λοιπόν, του “Le Palamede” (1, 1836, p.39) δημοσιεύθηκε το παρακάτω “probleme”. Ο De La Bourdonais, αρχισυντάκτης και υπεύθυνος έκδοσης του περιοδικού, μας πληροφορεί , σε προηγούμενη σελίδα, πως ο σύνθετης είναι ο κ. Κάλβι «εραστής του αθλήματος Ιταλός, παίκτης αξιοσημείωτης ισχύος».
Αποφεύγω να μεταφράσω τον γαλλικό όρο “amateur” με το νεοελληνικό «ερασιτέχνης», καθόσον α΄ ο όρος αυτός δεν υπήρχε τότε στην νέα ελληνική μας γλώσσα (επλάσθη το …1887 από τον λογοτέχνη Γεώργιο Στρατήγη!) και β΄ ενώ η έννοια της γαλλικής λέξης περιποιεί τιμή στον χαρακτηριζόμενο ως ασχολούμενο με την τέχνη (εδώ: το σκάκι, δηλ. ο αφιερωμένος σκακιστής) από αγάπη κι ευχαρίστησι, η ελληνική ακριβής απόδοσι του amateur d’ art” απομακρυνόμενη από την αρχαιοελληνική ετυμολόγησι της σημασίας του πρώτου συνθετικού (ρήμα: εράω, -ώ), έφτασε τώρα πια να έχη μειωτική σημασία (κατ’ αντίθεσι του «επαγγελματία»).
Να σημειώσω ότι ο αναφερόμενος Ιταλός συνθέτης έγινε στην συνέχεια της πορείας του περιοδικού και συνεργάτης.
Και δυό λόγια για την Άσκησι - «ΙΙ probleme» - αυτή: Είναι μια πανέμορφη σύνθεσι παρόλο ότι έχει την αδυναμία της μίας και μόνης βαριάντας στην φορσέ λύσι.
Το μάτ επιτυγχάνεται σε τέσσερις κινήσεις και αξίζει να δοκιμάσετε να μαντέψετε –πρίν επιχειρήσετε να το λύσετε από το διάγραμμα ή πάνω στην σκακιέρα - ποιός πεσσός θα δίνει το τελικό κτύπημα στην τέταρτη κίνησι!


ΜΑΤ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
Ά, τον χαρακτηρισμό «ΜΙΑ ΑΜΑΖΟΝΑ ΣΕ ΔΟΥΡΕΙΟ ΙΠΠΟ», τον δώσαμε αυθαίρετα. Εσείς, αφού βρήτε την λύσι και με την ευχαρίστησι από την προσπάθεια ακόμα νωπή, τί τίτλο θα προτιμούσατε να δώσετε σ’ αυτήν την σύνθεσι του CALVI ;

5 σχόλια:

Emmanuel Manolas είπε...

Υπάρχουν πολλές μαύρες δυνάμεις, άρα μπορεί να αρχίζουμε με σαχ για να προλάβουμε.
Ο μαύρος βασιλιάς δεν πρέπει να ξεφύγει από το g6.
Το πιόνι c2 είναι "μαρτυριάρης" για το πού θα πάει ο βασιλιάς και μετά υπάρχει και το e7, γιατί βρίσκεται εκεί;
1 Qxe4+ Kxe4
2 Sd6+ Kxd5
3 c4+ Kxd6
4 e8=S#

Η απώλεια τριών κομματιών σε τέσσερις κινήσεις για να επιτύχουμε την νίκη μπορεί να γίνει χωρίς σαχ στο κλειδί. Δες το πρόβλημα του Ολυμπιονίκη μας Σταύρου Ιατρίδη εδώ.

Ιλίντ Νταρά είπε...

Εύγε alkinoos!

Ωραία η λύση.

-----

Πώς όμως βάζεις την υπερ-σύνδεση στα σχόλιά σου; Εγώ δοκίμασα να την βάλω πρώτα στο Word και μετά να την αντιγράψω στο bloger αλλά δεν πέτυχε. Μήπως μπορείις να μου πεις πώς γίνεται;

Ευχαριστώ πολύ,
Ιλίντ Νταρά

Emmanuel Manolas είπε...

Βρίσκεις σε ένα άλλο παράθυρο την σελίδα που σε ενδιαφέρει (ας πούμε http://www.in.gr) και την αντιγράφεις (Control+C).
Στο σχόλιό σου αρχίζεις να βάζεις τον σύνδεσμο (χωρίς τις παύλες)
<-a- -h-r-e-f-=-"-Control+V-"->-
περιγραφή-<-/-a->

Εκεί που έγραψα (Control+V) κάνεις ακριβώς αυτή την πληκτρολόγηση. Τελικό αποτέλεσμα είναι ότι έχεις γράψει τον σύνδεσμο και αυτό που θα φαίνεται θα είναι η [περιγραφή] υπογραμμισμένη.

antiproedros είπε...

ΔΥΟ ΤΙΤΛΟΙ,
ΚΑΙ ΜΙΑ... ΤΡΑΓΩΔΙΑ !


Μας κούφανε ο Αλκίνοος!

Τρείς μέρες τώρα το πάλευα το πρόβλημα, και άκρη ΔΕΝ έβρισκα! Αλλα τη λύση που έδωσε, ούτε κάν μπορούσα να την διανοηθώ!! Γιατι πήγαινα να στριμώξω τον Βασιλιά στο... g6 ! Αμ δέ! ΕΚΕΙ είναι που... δέν στριμώχνεται, αλλα όπως είπε απ’ την αρχή ο Αλκίνοος, εκεί ο βασιλιάς... ξεφεύγει!!!

Έπαθα ΣΟΚ, όταν διάβασα τον χαρακτηρισμό του «μαρτυριάρης» ( !!!!!! ) για το... c2 !! Το c2 εγώ το θεωρούσα απ’ την αρχή ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΟ μόνο, και άσχετο με το μάτ, που «λογικά» θα γινότανε στην... πέρα γωνία! Έ, ρε πλάκες!!

Κάποια στιγμή βέβαια, αποκαμωμένος επειδή η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ που έβγαζα με την προαγωγή του e7 αποδεικνυόταν ΑΝΙΣΧΥΡΗ να τσακίσει τον μαύρο βασιλιά, και καχύποπτος με την προτροπή του Αλέξανδρου να ΜΑΝΤΕΨΟΥΜΕ ποιός θα δόσει το τελικό μάτ, εξέτασα και την περίπτωση η προαγωγή να γίνει με ΙΠΠΟ αντί για βασίλισσα. «Αυτό είναι!...» είπα, «..με 3 άλογα στη γωνίτσα, δέν μπορεί, θα γίνει χαμός! Αλέξανδρε θα σε σκίσω, αυτό πρέπει να είναι..!». Και πάλι όμως, άνθρακες ο θησαυρός....

Σήμερα το βράδυ το πολέμησα καμμιά ώρα πάνω σε σκακιέρα αυτή τη φορά, αλλα ξανά αδιέξοδο.. Κι’ έτσι, παραδόθηκα. «Άσε να διαβάσω τουλάχιστον τη λύση, αφού σχολιάζει ο Αλκίνοος..» σκέφτηκα, «..εγώ αποκλείεται να την βρώ..».

Διαβάζω, και... μου σηκώθηκε η τρίχα ( ναί, έχω αρχίσει να βγάζω και τέτοιες, μικρούλες, σιγά-σιγά..)!

Όσο για τον τίτλο που έδωσε ο Αλέξανδρος ( Αμαζόνα σε δούρειο ίππο ) ΔΙΑΦΩΝΩ.. οριζοντίως και καθέτως!

Εγώ θα το βάφτιζα το πρόβλημα «Γύρω-γύρω όλοι, στη μέση ο... Μανώλης!», όπου Μανώλης είναι ο μαύρος Αε6 που μού ‘σπασε τα νεύρα γιατι εμποδίζει τη Βθ4 να πιάσει τη στήλη –η και, σε συνδυασμό με την άλλη βασίλισσα απο την προαγωγή, να δόσει το μεγαλοπρεπές μάτ που έψαχνα... Ο Μανώλης λοιπόν, μου σακάτευε ΟΛΑ τα σχέδια, σε βαθμό αγανακτήσεως!!

Και, κοιτάξτε ειρωνεία, ΠΩΣ τον εξουδετερώνει ο Αλκίνοος, με .... κυκλωτική κίνηση! Σάν να μένει αυτός ΑΚΛΟΝΗΤΟΣ ΦΡΟΥΡΟΣ της... μισής σκακιέρας, απο τη στήλη του και πέρα, και τελικά το μάτ... έρχεται ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΟΥ, στο άλλο μισό, με κυκλωτική κίνηση!!! Έ, ρε πλάκα, που θά ‘παθε ο... Μανώλης!!

Μιάς λοιπόν που εστιάσαμε και για λίγο την προσοχή μας στον Μανώλη, μού ‘ρχεται στο μυαλό και ένας ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΤΙΤΛΟΣ :

-- ΓΡΑΜΜΗ ΜΑΖΙΝΩ !

Γιατι όλη αυτή η κυκλωτική κίνηση μου θυμίζει την διάσπαση της «γραμμής Μαζινώ» των Γάλλων στον Β Παγκόσμο Πόλεμο, απο τα τάνκς του Χίτλερ που πέρασαν απο τις Αρδέννες, μέσα απ’ το δάσος, που δέν το περίμεναν οι Γάλλοι στρατηγοί!

Στο πρόβλημα λοιπόν, ως «Γραμμή Μαζινώ» μπορούμε να θεωρήσουμε τα τρία μαύρα κομμάτια στη στήλη ε, που φαίνονται να αποτελούν ΑΚΛΟΝΗΤΟ ΦΡΑΓΜΑ για τον Βασιλιά.

Αμ δέ !!

Ιλίντ Νταρά είπε...

@ alkinoos

Ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντηση. Τόσο καιρό προσπαθούσα να βρω το πως θα τα κατάφερνα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, μέχρι που μου απάντησες χθες.
Σε ευχαριστώ και πάλι.

[Τώρα που μου έμαθες το κόλπο, αν θες κάνε καμιά βόλτα από το blog μου και πες μου πώς σου φαίνεται (δεν είναι και τίποτα το σπουδαίο ακόμα, μιας και δεν έχω βάλει νέες αναρτήσεις)]