Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2008

Η ΝΤΑΜΑ ΣΤΌ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ. LA DAMA NEI “WMSG” A PECHINO. Draughts and checkers in the WMSG.

Με αρκετά συστηματικό τρόπο αναφέρθηκε το ιστολόγιό μας στους πρώτους ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ που, με πρωτοβουλία της IMSA, διεξήχθηκαν από 4-18 Οκτωβρίου στην Κίνα. Το πράγμα έχει την εύκολη εξήγησί του από την ίδια την υφή του Αθλητικο-πολιτιστικού μας Συλλόγου και τα ενδιαφέροντά του: Η καλλιέργεια των Πνευματικών Αθλημάτων εμπίπτει στους στόχους που αναγράφονται στο Καταστατικό του Συλλόγου μας !! (Κι όμως η ΕΣΟ αυτό –το μάλλον πρωτοποριακό στοιχείο- το χρησιμοποίησε εναντίον μας?!)… (βλ. μια χρεωστούμενη απάντησι στο τέλος της ανάρτησης).

Η ΝΤΑΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ
Λοιπόν, όπως ήδη έχουμε αναφέρει, στην Κινεζική πρωτεύουσα συναντήθηκαν σ’ αυτούς τους νεοφανείς Αγώνες πέντε παγκοσμίως δημοφιλή αθύρματα-αθλήματα. Ανάμεσα σ’ αυτά, και μετά το βασιλικό μας παιχνίδι τού Ζατρικίου, το έτερο ολυμπιακό πνευματικό άθλημα του Μπρίτζ (που ίσως να μας απασχολήση προσεχώς) και κάπως στην σκιά των δύο ασιατικών επιτραπέζιων παιχνιδιών – αθλημάτων, του Γκό και βέβαια του κινέζικου Σιάνγκτσι, βρίσκεται το ιδιαίτερα δημοφιλές - στην Ευρώπη τουλάχιστον – παιχνίδι τής Ντάμας ( Draughts / CHECHERS) .
Οι αγώνες στο παιχνίδι της ντάμας διεξήχθησαν κατά το ίδιο διάστημα και ήσαν ατομικοί (ανδρών και γυναικών) και ομαδικοί -- έξη διαφορετικά τουρνουά στο σύνολο.
Διευκρινίζουμε πως πρόκειται για την πλάγια ντάμα και πως περισσότερο παίχτηκε η διεθνής Ντάμα (International Draughts), σε νταμιέρα των 100 τετραγώνων, αλλά παίχθηκαν και οι παραλλαγές των 64 τετραγώνων (σκακιέρα/ νταμιέρα 8x8)!

Χρήσιμο θεωρούμε να μεταφέρουμε από την επίσημη Ιστοσελίδα των Αγώνων την παρουσίασι που αφορά στο παιχνίδι-άθλημα αυτό, στο οποίο, να σημειώσουμε, οι παραλλαγές ανα χώρα είναι αρκετές και είναι καιρός να επέλθη μια παγκόσμια σύγκλισι σε μια βασική απ’ όλους αναγνωρισμένη (όπως, ίσως, αυτή η «διεθνής Ντάμα»).

Μεταφράζουμε:

DRAUGHTS (International Draughts / CHECHERS)
Η ΝΤΑΜΑ είναι ένα παιχνίδι εκμηδένισης όπου ο ένας από τους δύο παίκτες προσπαθεί να αιχμαλωτίση όλα τα κομμάτια (πούλια) του αντιπάλου του επι της σκακιέρας.
Κύρια στοιχεία και στατιστικά:
40 εκατομμύρια παίκτες
57 χώρες / 5 ήπειροι
Ένα παιχνίδι που παίζεται σε όλο τον κόσμο με βαθιές ρίζες στην Ευρώπη και την Ασία.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ντάμας
FMJD ( Federation Mondiale du Jeu de Dames)

Η FMJD ιδρύθηκε το 1947 από τέσσερες Ομοσπονδίες (Γαλλίας, Ολλανδίας, Βελγίου και Ελβετίας)
Είναι μέλος της GAISF (Διεθνούς Ένωσης Αθλητικών Ομοσπονδιών) και της IMSA (Διεθνούς Ένωσης Πνευματικών Αθλημάτων).

Αριστερά, η βράβευσι των νικητών στο ατομικό τουρνουά Ντάμας ανδρών, 100 τετραγώνων (Πεκίνο, 12 Οκτ. 08): οι Ρώσσοι Alexander Georgiev και Alexander Getmanski το χρυσό και αργυρό μετάλλιο αντιστοίχως, και ο Λεττονός Guntis Valneris το χάλκινο.


ΕΝΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΡΕΚΟΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΤΑΜΑ ΣΤΟ ΠΕΚΙΝΟ
Στο Παγκόσμιο Πνευματικών Αθλημάτων του Πεκίνου ανάμεσα στους 200 περίπου παίκτες που πήραν μέρος στα τουρνουά ντάμας της διοργάνωσης υπήρχε και ένας δεκάχρονος (10 !) Κινέζος. Ασφαλώς ο μικρός αυτός, ονόματι Quinrang Zeng υπήρξε ο νεότερος στην ηλικία παίκτης των αγώνων.

Μια επίσημη ιστοσελίδα των αγώνων, ενδεικτικά, για την περι την Ντάμα ενημέρωσί σας: εδώ.


ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΞΗΓΗΣΙ ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΑΓΑΜΕ
Στην επίσημη ιστοσελίδα των Αγώνων διαβάζουμε:

«We hope that the holding of 2008 the 1st World Mind Sports Games in Beijing can promote the development of board and card games in China, even all around the world.»
Fan Guangsheng (Deputy Director-General of the Board and Card Games Administrative Center of the General Administration of Sport of China)
Μεταφράζουμε:
«Ελπίζουμε πως φιλοξενώντας τους 1ους Παγκόσμιους Αγώνες Πνευματικών Αθλημάτων στο Πεκίνο μπορούμε να προωθήσουμε την ανάπτυξη των επιτραπεζίων παιχνιδιών και των χαρτοπαιγνίων στην Κίνα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο»

(Πως το ‘λεγε το απορριπτικό στην ΑΙΤΗΣΙ ΕΓΓΡΑΦΗΣ μας έγγραφο της ΕΣΟ; Εμείς στο Α.Ε. Κέντρο ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ συγχέουμε το πνευματικό άθλημα του Σκακιού με παιχνιδάκια; Αυτή απλώς …συμμετέχει στα World Mind Sports Games και απλώς διαφημίζει το Games festival στην Χαλκιδική (στα οποία εκπρόσωποί της - και της FIDE- επι 3-4 χρόνια βραβεύουν με επιτραπέζια παιχνίδια - Σκράμπλ κλπ - τους νικητές μαθητές) μέσω της ιστοσελίδας της*.


* Μερικά στοιχεία σχετικά με το Games festival του 2007 από τον Τύπο, για τους αμύητους:
« Πρόκειται για μια μεγάλη γιορτή του επιτραπέζιου αθλητισμού και παιχνιδιού, η οποία συγκεντρώνει κάθε χρόνο χιλιάδες συμμετέχοντες και επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Μόνο πέρυσι συμμετείχαν 1.200 παίκτες από 35 χώρες! Καλλιθέα, Χαλκιδική, 27 Aπριλίου - 6 Mαϊου 2007»
«Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το 3ο παγκόσμιο πρωτάθλημα σχολικού σκακιού, διεθνές όπεν τουρνουά σκακιού, το 1ο πανελλήνιο πρωτάθλημα Sudoku, το 3ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σκράμπλ, το 2ο τουρνουά Darts, Διεθνές Τουρνουά Μπριτζ (Ζευγών και Ομάδων), τουρνουά στρατηγικών παιχνιδιών, παιδικών παιχνιδιών κ.α. Στο πλαίσιο του πρωτότυπου Φεστιβάλ θα γίνουν αγώνας επίδειξης αμερικανικού μπιλιάρδου, τουρνουά επίδειξης κινέζικου σκακιού …». (
http://www.apn.gr/?p=309)

(Ά, για το άλλο το αμίμητο «η ΕΣΟ δεν αναγνωρίζει ‘παραλλαγές του ορθόδοξου σκακιού’», τί λέτε; Να επιχειρηματολογήσουμε;)

Δεν υπάρχουν σχόλια: