Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2008

Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ο ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΣ, Ο ΠΟΛΙΟΥΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΜΑΣ

Μια από τις δημοφιλέστερες μορφές του ορθοδόξου εορτολογίου, ο Άγιος Δημήτριος εορτάζει σήμερα.
Ο στρατιωτικός Άγιος που αξιώθηκε πανελληνίως μεγάλης τιμής με την αφιέρωση πολλών ναών στο όνομα του, εορτάζεται και πανηγυρίζεται και στον ομώνυμο Μητροπολιτικό Ναό στην πόλι μας (ο οποίος ναός τυγχάνει να είναι και Ενορία «δική» μας, του Συλλόγου μας –με την έννοια ότι φιλοξενεί το Σκακιστικό Τμήμα μας στο Πνευματικό του Κέντρο!).

Η ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ
(Φωτογραφία απο τον πανηγυρικό Εσπερινό, απόψε στην Χαλκίδα)


Για τον προστάτη Άγιο της Ενορίας μας, λοιπόν, αγαπητό ανα την Ορθοδοξία, Άγιο Δημήτριο, το μέλος του Συλλόγου μας, ο Ευρυβιάδης Κωνσταντινίδης, δάσκαλος και Θεσσαλονικεύς ο ίδιος, μας στέλνει το παρακάτω κείμενό του
.

Saint Demetrius the Myrrhbearer
Ο Άγιος Δημήτριος

Στις 26 Οκτωβρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του αγίου μεγαλομάρτυρα Δημητρίου, πολιούχου και προστάτη της πόλης της Θεσσαλονίκης, που ονομάζεται και Μυροβλύτης, ενός από τους σημαντικότερους αγίους της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Σύμφωνα με την παράδοση ο άγιος Δημήτριος γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη γύρω στο 260 μ.Χ. από χριστιανούς γονείς. Η οικογένειά του ήταν από τις πιο επιφανείς οικογένειες της πόλης. Έλαβε χριστιανική ανατροφή από την οικογένειά του και μόρφωση από σημαντικούς δασκάλους. Σε ηλικία 20 ετών κατατάχθηκε στον ρωμαϊκό στρατό και έγινε αξιωματικός. Διακρίθηκε αμέσως για τις ικανότητές του.
Στην αγιογραφία εικονίζεται νέος, ωραίος, με αθλητικό παράστημα, φορώντας τη στολή του αξιωματικού και κρατώντας τη λόγχη.
Το έτος 303 μ.Χ. ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός, πιεζόμενος από τον φοβερό συνάρχοντα Γαλέριο, κηρύσσει τον μεγαλύτερο και φοβερότερο διωγμό κατά των χριστιανών. Ο Δημήτριος, όπως και άλλοι αξιωματικοί του ρωμαϊκού στρατού, διατάσσονται να συλλάβουν και φυλακίσουν χριστιανούς. Ο Δημήτριος, παρά τις παροτρύνσεις και τις υποσχέσεις των ανωτέρων του και του ιδίου τού Αυτοκράτορα για πλούτη και αξιώματα, αρνείται , και ομολογεί θαρραλέα την πίστη του στο Χριστό. Έτσι συλλαμβάνεται και φυλακίζεται.
Όμως και μέσα στην φυλακή, ο Δημήτριος δε σταματά να διδάσκει για τον Χριστό στους μαθητές του που τον επισκέπτονται τακτικά. Ανάμεσά τους, ένας από αυτούς, είναι και ο Νέστορας.

Μια μέρα ο Νέστορας τον επισκέπτεται στη φυλακή και του ανακοινώνει ότι ο αυναυτοκράτορας του Διοκλητιανού, ο Μαξιμιανός, βρίσκεται στην πόλη και ότι στο στάδιο θα διεξαχθούν αγώνες προς τιμήν του. Στο στάδιο βρίσκεται ακόμη ένας γιγαντόσωμος ειδωλολάτρης, ο Λυαίος, ο οποίος προκαλεί και βρίζει τους χριστιανούς, καλώντας όποιον θέλει να αναμετρηθεί μαζί του.

(Συνεχίζεται...)
Φωτογραφία (όπως και η υπ. αρ. 2 της παρούσας ανάρτησης) από τον αποψινό πανηγυρικό εσπερινό στον Ενοριακό μας Ναό, την Μητρόπολι Χαλκίδος, όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: