Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008

ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ: Το Άθλημα, Η Έννοια Του Πρωταθλητισμού & Τα Οφέλη Απο Τον Μαζικό Αθλητισμό. Tennis tavolo. Lo sport e le sue caratteristiche

Με χαρά δημοσιεύουμε μεγάλο μέρος από το κείμενο (στην πλήρη του μορφή θα το βρήτε στο τεύχος 4 του περιοδικού μας ΝΕΟΣ ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ που - επι τέλους!- επανακυκλοφορεί αυτή την εβδομάδα) το οποίο ως εναρκτήρια συνεργασία και χαιρετισμό (για Περιοδικό και Ιστολόγιο - τον καλωσορίζουμε θερμά και στα δύο!) μας έστειλε ο φίλος και υποψήφιος αρχιπροπονητής στο υπο ίδρυσι Τμήμα Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης του Συλλόγου, Σπύρος Μαργέλλος.



Η ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ: ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ, Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΖΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

«Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

(…) Το ‘Πινγκ Πονγκ’ είναι ιδιαίτερα φιλικό και δημοφιλές ολυμπιακό άθλημα, είναι συναρπαστικό, καλλιεργώντας ταυτόχρονα όλες τις αρετές του αθλητισμού και παράλληλα εξασκεί πέρα από το σώμα κυρίως το μυαλό και το πνεύμα.

Στην χώρα μας υπάρχουν περίπου 20.000 εγγεγραμμένοι αθλητές, αλλά εν ενεργεία αθλητές που συμμετέχουν σε αγώνες είναι 2.000-2.500. Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους χώρους η ανάπτυξη του αθλήματος στην χώρα μας είναι περιορισμένη λόγω ελλείψεων υποδομών.

Φανταστείτε ότι η Κίνα έχει περίπου 50.000.000 εγγεγραμμένους αθλητές!

Σ’ αυτό το σημείο σας αναφέρω μια προσωπική μου εμπειρία που κάνει ιδιαίτερη αίσθηση. Γνώρισα έναν Κινέζο οικογενειάρχη στην Λυών της Γαλλίας, ( είχα πάει για προετοιμασία) ο οποίος είχε επισκεφθεί τα παιδιά του στην φοιτητική εστία όπου σπούδαζαν και φυσικά όλοι έπαιζαν πινγκ πονγκ. Όταν τους ρώτησα γιατί δεν έχουν γίνει αθλητές η απάντηση σε έκπληξή μου ήταν ότι δεν ήταν αρκετά έξυπνοι!!!

Εξηγώντας μου με λεπτομέρειες για την παιδεια που έχουν στην χώρα τους & τις υποδομές, καθώς και ότι το πινγκ πονγκ πέρα από εθνικό τους άθλημα, αποτελεί βασικό μάθημα στο σχολείο. Η νοοτροπία δε που ακολουθούν καθώς και η πειθαρχία ως λαός, μου έδωσαν να καταλάβω ότι ο άνθρωπος ούτε λίγο ούτε πολύ, πραγματικά σοβαρολογούσε!

Ξεκαθαρίζοντας την έννοια του μαζικού αθλητισμού και του πρωταθλητισμού θα τονίσουμε κατ’ αρχήν τα κύρια οφέλη που δημιουργεί η ενασχόληση του κάθε ένα φίλου του αθλήματος, ακολουθώντας πάντα ένα οργανωμένο σύστημα προπονήσεων.

-> μαθαίνει με υπομονή και επιμονή να πειθαρχεί και να αγωνίζεται!

-> βλέπει ότι η πρόοδος του είναι θεαματική και γρήγορη!

-> φθάνει στο σημείο να χαίρεται τον αγώνα, ανεξαρτήτως αν βγαίνει νικητής ή ηττημένος, και αυτό που του μένει είναι μια βαθιά ικανοποίηση!

-> και παράλληλα με τον συναγωνισμό, καταφέρνει να καλλιεργεί και να επιστρατεύει, τόσο τις φυσικές όσο και τις ψυχικές του δυνάμεις!

-> αυξάνονται τα αντανακλαστικά, η ευστροφία, η αντίληψή του και οδηγείται στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα!

Έτσι όλοι μαθαίνουν την ΑΞΙΑ της ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ και του ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ.


Καταλαβαίνουμε έτσι ότι η ενασχόληση με την επιτραπέζια αντισφαίριση δημιουργεί ένα φιλικό κλίμα σε όλους, μια κοινωνική εστία, όπου κύριο μέλημα όλων είναι τόσο η εκμάθηση του αθλήματος, όσο και η ψυχαγωγία τους.

Στον πρωταθλητισμό αντίθετα, οι αθλητές χρειάζεται να ακολουθούν συστηματικά και πειθαρχημένα ένα πρόγραμμα προπονήσεων, εντός και εκτός τραπεζιού (όπως στίβος, βάρη, πρόγραμμα διατροφής, κ.α.) και να κάνουν αρκετές θυσίες για να μπορέσουν να έχουν τις ανάλογες διακρίσεις, στο μέλλον.

Σίγουρα το κλίμα που βιώνουν όλοι οι αθλητές μέσα στα πλαίσια του αθλήματος καθώς και το αμιγές πνεύμα του υγιούς ανταγωνισμού, είναι θετικό για όλους και τους δίνει μεγάλη ικανοποίηση, διότι μπορούν να δοκιμάζουν τις ικανότητές τους καθώς και να κερδίζουν πέρα από την δόξα και τα χρήματα, σεβασμό και αναγνώριση.

Τέλος σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σας πω ότι όλα τα παιδιά που θα προσέλθουν (…), θα βιώσουν ένα κλίμα ζεστό και φιλικό προς όλους, μαθαίνοντας τόσο τα μυστικά του αθλήματος όσο και συναγωνιζόμενοι ο ένας τον άλλο.
(…)

Θα χαρώ να σας γνωρίσω όλους από κοντά».

Μαργέλλος Σπύρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: