Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2008

ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΤΕΛΟΣ: ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ! Paralympics final Medal Tally: China 1st, G. Britain 2nd, USA 3rd.GREECE: 20th place!

ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΠΕΚΙΝΟΥ ΤΕΛΟΣ.
ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ!
24 ΜΕΤΑΛΛΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ, και 4 ΜΕΤΑΛΛΙΑ Η ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΣ!
ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

Άνευ προηγουμένου η επιτυχία για την ελληνική αποστολή στους Παραολυμπιακούς του Πεκίνου στους οποίους έπεσε προ ολίγων ωρών η αυλαία. Η αντιπροσωπευτική Ομάδα των παραολυμπιονικών μας μετά από σειρά εξαιρετικών εμφανίσεων όλων των αθλητών – αξιοθαύμαστων πρωταθλητών της ζωής – ευτύχησε να κατακτήση το μεγαλύτερο σύνολο μεταλλίων από ποτέ και να μας κάνει όλους τούς Έλληνες της Υφηλίου υπερήφανους. Με την εκπληκτική συγκομιδή των 24 συνολικώς μεταλλίων ( 5 χρυσά, 9 αργυρά και 10 χάλκινα) η Ελλάδα κατετάγη στην περίοπτη 20η θέσι του επίσημου Πίνακα Μεταλλίων τής διοργάνωσης (ανάμεσα στις 68 χώρες που κατάφεραν να πάρουν μετάλλιο από τις 148 που πήραν μέρος στους Αγώνες), ενώ –ανεπισήμως- με το σύνολο των αθλητών μας που ανέβηκαν στο βάθρο βρισκόμαστε στην 17η θέσι!
Η Κίνα με τεράστια διαφορά από τις υπόλοιπες χώρες τερμάτισε την κούρσα κατακτώντας 89 χρυσές πρωτιές (σύνολο μεταλλίων 211 !!), με δεύτερη –έκπληξι!- την Μεγ. Βρετανία (42 χρυσά και 102 σύνολο) που δίκαια βρέθηκε μπροστά από τις Ηνωμένες Πολιτείες (τρίτη θέσι με 39 χρυσά και 96 σύνολο μεταλλίων).

Δύσκολα εξηγείται η κατάκτησι της 4ης θέσης από την Ουκρανία (24 χρυσά, και σύνολο 74), ενώ καταγράφει νέα δεδομένα όχι τόσο η Αυστραλία (5η με 23 χρυσά και 79 συνολικά μετάλλια), όσο η Νότια Αφρική με τα 21 χρυσά (αλλά με σύνολο «μόνο» 30).

Η Ρωσία με τα 18 χρυσά «κατάφερε» να βρεθή στην μη αντιπροσωπευτική για την –αθλητική- ισχύ της 8η θέσι (με σύνολο 63 μεταλλίων) πίσω και από τον έβδομο Καναδά (19 χρυσά σε σύνολο 50 ).

Αναλυτικά για τις πρώτες 20 θέσεις έχουμε:




Για τον πλήρη πίνακα των μεταλλίων των Παραολυμπιακών Αγώνων Πεκίνου 2008 μπορείτε να επισκεφθήτε την επίσημη διεύθυνσι των διοργανωτών.

Απονεμήθηκαν 1431 Μετάλλια εν συνόλω. Οι 8 πρώτες χώρες τής Γενικής Κατάταξης κατέκτησαν περίπου τα μισά (708 μετάλλια)!


Από τους λαμπρούς αθλητές και αθλήτριες (αληθινοί ήρωες της ζωής που όλοι τους κλέψαν τον θαυμασμό μας για την προσπάθειά τους) αυτής της Ελληνικής αποστολής, οι αθλητές-διαμάντια, εκείνοι που ανεβηκαν στο βάθρο, είναι αναλυτικά:


Αθλητές ( Όνομα ). –----. Μετάλλια.. ---–- Άθλημα. --- Αγώνισμα
Πασχάλης Σταθελάκος - Χρυσό - Στίβος - Σφαιροβολία
Γιώργος Καπελλάκης - Χρυσό - Κολύμβηση - 50μ ελεύθερο
Χρήστος Ταμπαξής - Χρυσό - Κολύμβηση - 50μ ύπτιο
Χαράλαμπος Ταϊγανίδης - Χρυσό - Κολύμβηση - 100μ ύπτιο
Χαράλαμπος Ταϊγανίδης - Χρυσό - Κολύμβηση - 100μ ελεύθερο
Ανθή Καραγιάννη - Ασημένιο - Στίβος - Άλμα εις μήκος
Γρηγόρης Πολυχρονίδης - Ασημένιο - Μπότσια - Μεικτό Ατομικό
Αλεξάνδρα Δημόγλου - Ασημένιο - Στίβος - 400μ
Παύλος Μάμαλος - Ασημένιο - Άρση βαρών σε πάγκο - -82,5 κιλά
Χαράλαμπος Ταϊγανίδης - Ασημένιο - Κολύμβηση - 50μ ελεύθερο
Χαράλαμπος Ταϊγανίδης - Ασημένιο - Κολύμβηση - 100μ πεταλούδα
Γιώργος Καπελλάκης - Ασημένιο - Κολύμβηση - 100μ ελεύθερο
Ανδρέας Κατσαρός - Ασημένιο - Κολύμβηση - 50μ ύπτιο
Χαράλαμπος Ταϊγανίδης - Ασημένιο - Κολύμβηση - 200μ. μικτή ατομική
Μαρία Σταματούλα - Χάλκινο - Στίβος - Σφαιροβολία
Γιάννης Πρώτος - Χάλκινο -Στίβος - 400μ
Θανάσης Μπαράκας - Χάλκινο - Στίβος - Άλμα εις μήκος
Αλεξάνδρα Δημόγλου - Χάλκινο - Στίβος - 200μ
Τάσος Τσίου - Χάλκινο - Στίβος - Σφαιροβολία
Γιώργος Καπελλάκης - Χάλκινο - Κολύμβηση - 200μ ελεύθερο
Χαράλαμπος Ταϊγανίδης - Χάλκινο - Κολύμβηση - 400μ ελεύθερο
Γιώργος Καπελλάκης - Χάλκινο - Κολύμβηση - 50μ ύπτιο
Τσε Τζον Φερνάντες - Χάλκινο - Στίβος - Σφαιροβολία
Αλεξάνδρα Δημόγλου - Χάλκινο - Στίβος - 100μ


Την μερίδα του λέοντος ανάμεσα στα 10 αθλήματα στα οποία είχαμε συμμετοχή «έκλεψαν» η Κολύμβησι (12 !) και ο βασιλιάς του αθλητισμού, ο Στίβος (10 μετάλλια). Από ένα μετάλλιο συνεισέφεραν τα Μπότσια ( Boccia) και η Άρσι βαρών (σε πάγκο).


Δικαιολογημένη η υπερηφάνεια όλων των μελών της ελληνικής αντιπροσωπίας και ο Αρχηγός της αποστολής, Αθανάσιος Μήλιος δικαιωματικά τόνιζε την υπερηφάνειά του «για τους αθλητές και τις αθλήτριες της ομάδας μας που κατάφεραν να κατακτήσουν» 24 μετάλλια, ενώ τον ακούσαμε δύο φορές να δηλώνη το αξιοσημείωτο γεγονός ότι: «Για πρώτη φορά χώρα που διοργάνωσε Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες καταφέρνει να κερδίσει περισσότερα μετάλλια στην επόμενη διοργάνωση από τους Αγώνες που διοργανώθηκαν στη χώρα τους».

Ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης κατέκτησε την Δευτέρα 15/9/2008 (προτελευταία ημέρα των Αγώνων) και έκτο μετάλλιο, ασημένιο στα 50 μ. ελεύθερο με επίδοση 24.19.
Ο πολυπρωταθλητής και πολύχρυσος Παραολυμπιονίκης (η μορφή των Αγώνων αυτών για την ομάδα μας), δήλωσε γι’ αυτό το έκτο του μετάλλιο, πως «…περισσότερο θα ήθελα να το αφιερώσω στον Κυριάκο Γριβέα* και ελπίζω εκεί που είναι να μας βλέπει και να χαίρεται για μας.”
*O Κυριάκος Γριβέας σε ηλικία 53 ετών ( ο πρώτος αθλητής μας που κέρδισε μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες - το 1988 της Σεούλ) απεδήμησε στις 25 Φεβρουαρίου 2008. Διατέλεσε μέλος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής και Πρόεδρος της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες.

Ο Τζον Τσε Φερνάντες κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στην σφαιροβολία F 53/54 των Παραολυμπιακών Αγώωνν του Πεκίνου με βολή στα 8 μέτρα και 29 εκατοστά (σ.σ. κατηγορία F53-1.020 βαθμοί).


ΚΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΛΑΜΨΕ ΣΤΟ ΠΕΚΙΝΟ!
Να σημειώσουμε ότι και η εφετινή συμμετοχή τής Κύπρου μας ήταν εκθαμβωτική. Τέσσερα μετάλλια! Ένα χρυσό και ένα χάλκινο μετάλλιο από την κολυμβήτρια Καρολίνα Πελενδρίτου, ενώ δύο ασημένια ήταν η συγκομιδή στο Στίβο, του Αντώνη Αρέστη στην πρώτη του συμμετοχή σε Παραολυμπιακούς Αγώνες!! Στον πίνακα των μεταλλίων η Κύπρος μας φιγουράρει στην 44η θέσι, επτά θέσεις πάνω από την Τουρκία. (Πώς τό ’πε ο Αριστοτέλης; «Η ισχύς μιας πόλης δεν μετριέται με τον αριθμό των κατοίκων της»).

Οι Παραολυμπιακοί καλούν τους ανθρώπους με αναπηρίες να απολαύσουν τα ίδια δικαιώματα στον αθλητισμό όπως ο κάθε άνθρωπος, να βάζουν υψηλούς στόχους, να επιτύχουν τα βέλτιστα και να αναπτύξουν τη δύναμη τους προσθέτοντας με την ζωντάνια και την θέλησί τους ελπίδα στην κοινωνική ζωή, και από αυτήν την πνευματική διάστασι οι παραολυμπιονίκες μπορούν κι αξίζουν να αποτελούν πρότυπα για όλους μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: