Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2008

Η ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ή «Ρώτα τόν μπάρμπα μου τον ψεύτη». CHALLENGE TV: What nationality was Alexander the Great??

Η ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ή «Ρώτα τόν μπάρμπα μου τον ψεύτη»
--Von welche Nationalität war Alexander der Große? --Mazedonisch (sic)!
Domanda a telegioco TV inglese: Di che’ nazionalita’ era Alessandro il Magno? 'Risposta errata': Greca (?!). 'Risposta giusta': “Macedone”(sic).

Την Κυριακή το βράδι πέτυχα στο You-Tube το παρακάτω βίντεο.
Αφορά σε απόσπασμα εκπομπής του Αγγλόφωνου καναλιού CHALLENGE TV. Συγκεκριμένα σε επεισόδιο του τηλεπαιχνιδιού “Take it or Leave it” (που μοιάζει λίγο με το «Γίνε Εκατομμυριούχος»). Είναι η σκηνή όπου ο τηλεπαρουσιαστής υποβάλλει στους διαγωνιζόμενους την ερώτησι «Τι εθνικότητος ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος». Οι διαγωνιζόμενοι που με αρκετή βεβαιότητα απάντησαν «Ελληνική», άκουσαν σαστισμένοι τον παρουσιαστή να βγάζει τον Μ. Αλέξανδρο «Μακεδόνα» και την απάντησί τους ΛΑΘΟΣ, κι ετοιμάζονται να αποχωρήσουν ως χαμένοι.
Περισσότερο ενοχλητική κι από την μεταγλώττισι των αγγλικών με το βουλγαροσλαβικό ιδίωμα των Σκοπίων, είναι η εμφάνισι της φυρομιανής σημαίας στις ετικέττες της επίμαχης σκηνής, με την ψευδώς από τους παραγωγούς της εκπομπής αναγραφόμενη σαν σωστή απάντησι «Macedonian”. Προφανώς, απο ό,τι καταλαβαίνω κι από το στήσιμο του αποσπάσματος στο βίντεο (+ το κακεντρεχές σχόλιο προς τον Καραμανλή) αυτό το –πιθανότατα κατά παραγγελίαν- επεισόδιο, αξιοποιήθηκε καταλλήλως από τα ΜΜΕ στα Σκόπια υπέρ της χρονίζουσας προπαγάνδας τους.

CHALLENGE TV: What nationality was Alexander the Great??

(Το βιντεάκι αυτό υπάρχει σε διάφορες παραλλαγές στο U-Tube (προφανώς το έχουν «ρίξη» οι Σκοπιανοί με τον τίτλο σε διάφορες γλώσσες- γαρνίροντάς το κιόλας με σχολιασμό στα Σκοπιανά )

Το περίεργο είναι ότι εχθές που ξαναέψαξα τριγύρω, βρήκα στο μπλόγκ «μαύρο πρόβατο» την πληροφορία πως «Το Αγγλικό κανάλι βέβαια, μετά από εκατοντάδες αντιδράσεις Άγγλων πολιτών (ναι Άγγλων και όχι κάποιου επίσημου Ελληνικού Φορέα) ζήτησε δημόσια συγνώμη και ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕ τους παίκτες». Όμως η επίσκεψί μου στις σελίδες του ένοχου καναλιού – κοιτάξτε τα σχόλια στο σχετικό φόρουμ του Challenge TV - δεν επιβεβαιώνουν δυστυχώς αυτήν την πληροφορία.
Πολύ σημαντικό θεωρώ ότι είναι το στοιχείο – κι είναι επίσημο, αφού αναφέρεται από τον ίδιο τον διαχειριστή της Ιστοσελίδας του αγγλικού καναλιού - ότι το επεισόδιο είναι δυό χρόνια παλιό και πως είναι η πρώτη φορά που ανακινείται το θέμα με την εκπομπή και την ερώτησι.
Συμπέρασμα: τα σκοπιανά προπαγανδιστικά στοιχεία (= κυβερνητικοί μηχανισμοί?!) έφεραν στην επικαιρότητα –όπως κάνουν με ανησυχητικά αυξανόμενο ρυθμό τελευταία - το ζήτημα, σαν μια ακόμη απόδειξι ότι αυξάνονται τα διεθνή τους ερείσματα.
Πού θα φτάση η εθνικιστική τους υστερία;

Πριν εκνευρισθούμε περισσότερο από την χλιαρότητα που συστηματικά τελευταίες δεκαετίες επιδεικνύει η πολιτική μας εξουσία και από την διαφαινόμενη ανικανότητα της ελλαδικής διπλωματίας, ας ηρεμήσουμε μετά μουσικής:

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: