Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2008

BEIJING 2008: A MUSICAL FAREWELL TO THE GAMES: VANGELIS’ CHARIOTS OF FIRE ! ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ: ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ!

BEIJING 2008: A MUSICAL FAREWELL TO THE GAMES: VANGELIS’ "CHARIOTS OF FIRE "!
ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ: ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ!

PECHINO 2008 – LONDRA 2012 : UN “PONTE” MUSICALE CON LA COMPOSIZIONE DI VANGELIS “STRADE DI FUOCO” ("Momenti di gloria")!

ΠΕΚΙΝΟ 2008 – ΛΟΝΔΙΝΟ 2012.
ΜΟΥΣΙΚΗ ΓΕΦΥΡΑ ΜΙΑ ΣΥΝΘΕΣΙ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ


Με την λήξι των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων στην Κίνα, η ανθρωπότητα έδωσε ραντεβού για μετά από τέσσερα χρόνια στην πρωτεύουσα της γηραιάς Αλβιόνος. Να ευχηθούμε κατ’ αρχάς, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο να μας βρούν όλους –ει δυνατόν- εν ζωή, υγεία και πραγματική ειρήνη.
Γι’ αυτήν την στιγμή του αποχαιρετισμού της σινικής Ολυμπιάδος και την επίσημη υπόσχεσι για συνάντησι στην μεγαλύτερη πόλι της Ευρωπαϊκής Ένωσης (που γίνεται δεύτερη μεγαλύτερη πόλι της Ευρώπης, μετά την Μόσχα -ή και τρίτη, αν συνυπολογίσουμε την τουρκοκρατούμενη Πόλι μας), διαλέξαμε ένα μουσικό κομμάτι.
Επηρεασμένοι ίσως και από τον συναισθηματισμό που μας προσέφεραν οι νωπές εμπειρίες μας από τους Παραολυμπιακούς (από μόνο του ένα κοινωνικό φαινόμενο που χαρακτηρίζεται από κατάφασι στην πίστι και ακράδαντη πεποίθησι στην ανθρώπινη θέλησι), σκεφθήκαμε να ανακαλέσουμε στην μνήμη μας κάτι από την συγκίνησι που μας είχε προκαλέσει η παρακολούθησι ενός βρετανικού κινηματογραφικού "φίλμ" αρχές δεκαετίας 1980.
Η ταινία είχε τον τίτλο «Οι Δρόμοι της Φωτιάς» (αγγλ. Chariots of Fire) και ήταν ένας ύμνος στην φιλία μέσα από τον αθλητισμό, στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την θρησκευτική πίστι.
Chariots of fire - Μovie, opening scene
(Όπως ίσως θυμάστε, ήταν βασισμένη στην αληθινή ιστορία δύο Βρετανών ερασιτεχνών δρομέων –έναν εβραϊκής κι έναν χριστιανικής θρησκείας- οι οποίοι, καθένας για δικούς του λόγους, έβαλαν στόχο να κερδίσουν το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924 στο Παρίσι).
Την εξαιρετική αυτήν ταινία είχε επενδύση μουσικά με την απαράμιλλη δεξιοτεχνία του ο μέγας συνθέτης ηλεκτρονικής μουσικής, Βαγγέλης Παπαθανασίου. Η Aμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών την τίμησε καί με το σημαντικότερο παγκοσμίως κινηματογραφικό βραβείο για την χρονιά παραγωγής της (1981, Όσκαρ καλύτερης ταινίας) καί από τα υπόλοιπα έξη Όσκαρ για τα οποία ήταν υποψήφια την ανέδειξε νικήτρια σε άλλα τρία: σεναρίου, κοστουμιών και μουσικής!
Αυτή η μεγάλη διάκρισι απετέλεσε δίκαιη βράβευσι για την γεμάτη ευαισθησία και μεγαλοφυΐα μουσική τού συμπατριώτη μας και μία από τις πρώτες παγκόσμιες αναγνωρίσεις του.
Για τον ‘Vangelis’ υποσχόμαστε να επανέλθουμε με κάποιο αφιέρωμα, προσεχώς, [:Μέχρι τότε ρίχνετε καμμιά ματιά στις «μουσικές και όχι μόνο προτάσεις» τής σελίδας μας,] ενώ σήμερα ας απολαύσουμε άλλο ένα σχετικό βίντεο από τους «Δρόμους της Φωτιάς»:

Δεν υπάρχουν σχόλια: