Τρίτη 19 Αυγούστου 2008

TENNIS: ROGER FEDERER'S EMPIRE ENDED. NADAL NEW N.1 BUT SAMPRAS REMAINS ALL TIMES CHAMPION

ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ ΓΙΑ ΦΕΝΤΕΡΕΡΝΑΔΑΛ ΚΑΙ ΤΑ ΡΕΚΟΡ ΤΟΥ ΣΑΜΠΡΑΣ)
Εν αναμονή της συνεργασίας μας με τον φίλο Γιώργο, ως καθ‘ ύλην αρμοδιοτέρου, δεν μπορούμε να αντισταθούμε στον πειρασμό να υπογραμμίσουμε την σημασία του πρόσφατου μέγιστου γεγονότος στο άθλημα της Αντισφαίρισης, με την εκθρόνισι του αδιαφιλονίκητου καλύτερου παίκτη στον κόσμο τα τελευταία 4-5 χρόνια, του Ελβετού Ρότζερ Φέντερερ από τον Ισπανό Ραφαέλ Ναδάλ (Rafael Nadal).

IL RE E' MORTO; VIVA IL RE!


Και για μεν τον Ναδάλ, η «αποκαθήλωση» του τέως βασιλιά Ρότζερ Φέντερερ από την κορυφή του παγκοσμίου τένις επισημοποιήθηκε χθές, (ήταν αναμενόμενη ανεξάρτητα των αποτελεσμάτων αυτού ή του αντιπάλου του στην Ολυμπιάδα) και σημαδεύει την εκκίνησι μιας νέας εποχής για τον κορυφαίο Ισπανό με τον καλύτερο τρόπο : με το χρυσό Μετάλλιο στο Ολυμπιακό αυτό άθλημα.
Για τον Φέντερερ όμως αντίθετα αυτή η συγκυρία (αποκλεισμός από το απλό στην Ολυμπιάδα - το χρυσό στο διπλό, απλώς χρυσώνει το χάπι) σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής απόλυτης κυριαρχίας στα γήπεδα του αθλήματος. Ακόμα κι αν επιστρέψη στο ν. 1 της παγκόσμιας κατάταξης, θέσι όπου κατείχε ακλόνητος για 237 συνεχείς εβδομάδες, η εμφάνισι των μεγάλων ταλέντων που λέγονται Ράφαελ Ναδάλ και Νόβακ Τζόκοβιτς σε συνδυασμό και με την ηλικία του (όπως δήλωσε και το άλλοτε "number one", ο John McEnroe βλ.: http://sports.yahoo.com/ten/news?slug=reu-mcenroefedererdc&prov=reuters&type=lgns), δεν θα έχη την περασμένη λάμψι και διάρκεια.
THE DEFINITION OF “CHAMPION


Επιπλέον για μάς το ότι η αυτοκρατορία του Φέντερερ είχε διάρκεια 237 εβδομάδων υπογραμμίζει την σημασία των επιτευγμάτων του Παγκόσμιου Τενίστα Αμερικανού ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ καταγωγής, από την Πελοπόννησο, του Petros “Pete” Sampras . Ο μέγας Σάμπρας παραμένει κατόπιν τούτου κάτοχος απίστευτων καταγεγραμμένων κατορθωμάτων (ρεκόρ) του αθλήματος, μεταξύ των οποίων και αυτού της μεγαλύτερης διάρκειας παραμονής στην κορυφή. (Αναφερόμαστε στην παγκόσμια λίστα αξιολόγησης που κρατά η παγκόσμια ομοσπονδία του αθλήματος, όπου είναι αναγνωρισμένο για τον ομογενή* μας: « World No. 1 on the ATP rankings for six consecutive years, a record for the open era”). Έτσι παραμένει αυτός πρώτος, μακράν, με τις 286 εβδομάδες νούμερο ένα (δεύτερος ακολουθεί ο Τζίμι Κόννορς με 268, τρίτος ο Ιβάν Λέντλ 270, και τέταρτος μόνο – προς το παρόν- ο Φέντερερ).



Το ερώτημα των φιλάθλων για το ποιος απ’ τους δύο, Φέντερερ ή Σάμπρας, είναι ο μεγαλύτερος τενίστας όλων των εποχών, θα διατυπώνεται για αρκετά ακόμα χρόνια και γιγαντωμένο από το πάθος των φανατικών θα παίρνει τις αναμενόμενα υποκειμενικές απαντήσεις.
Όσο για μας, θεωρούμε ότι παρόμοια ερωτήματα είναι από επιστημονικής πλευράς παραπλανητικά, καθόσον δεν είναι σωστό να συγκρίνουμε αξιολογικά πρόσωπα ή πράγματα διαφορετικών εποχών. (Εν τούτοις το περιοδικό TENNIS Magazine, μας πληροφορεί η Βικιπαιδεία , έχει ανακηρύξη τον Σάμπρας ως τον μέγιστο παίκτη του τέννις της τεσσαρακονταετίας 1965-2005).
Όμως προς το παρόν τα στατιστικά στοιχεία είναι με τον …συναισθηματισμό μας.
Με μια ομολογημένα μεροληπτική προτίμησι, λοιπόν, σας παραπέμπουμε σε ένα βίντεο από περσινό αγώνα επίδειξης:
Pete Sampras contro Roger Federer in un incontro esibizione (2007):
(Το αρχείο αυτό, με τον τίτλο "Federer-Sampras exhibit 07 - Final Stop (Hightlights)" στην διεύθυνσι http://www.youtube.com/watch?v=mZSytLpHxXw&feature=related παρακαλούμε να το ανοίξετε μόνοι σας γιατί δεν μας επιτρέπεται η μεταφορά).

ΠΕΤΡΟΣ (ΠΙΤ) ΣΑΜΠΡΑΣ: Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΑΘΛΗΤΗΣ
Και για να εμπεδώσουμε τι έκανε ο 37χρονος (από την περασμένη εβδομάδα) ελληνοαμερικανός συμπατριώτης μας πατέρας δύο παιδιών και σε αθλητική αργία από χρόνια λόγω και τραυματισμών, ας ξαναδούμε ένα από τα εντυπωσιακά στιγμιότυπα της πιο πάνω αναφερθείσας επίδειξης και ένα συντομότατο περιστατικό (πάλι από επίδειξι), για την ιδιοσυγκρασία τού ελληνικής καταγωγής Πίτ.

.....



Ένα σχόλιο για το τέλος: δέν μας ικανοποίησε όσο θα περιμέναμε η περιήγησι στην επίσημη ιστοσελίδα τού Παγκόσμιου Αθλητή Σάμπρα.***

PIETRO (PETE) SAMPRAS: IL GRECO_AMERICANO TENNISTA MONDIALE


*Τον διεκδίκησαν οι Εβραίοι, να μην τον διεκδικήσουμε εμείς;
[Να τι απάντησε κάποτε όταν τον ρωτήσανε αν ήταν Εβραίος: Sampras: I'm 75 percent Greek, 25 percent Jewish. My Dad's Jewish. My Mom was born and raised in Greece; she's 100 percent Greek. My Dad's mother was Jewish, but his father is Greek. That's where we got the Sampras name. A Greek Jew. Βλ. http://www.tennisserver.com/netgame/netgame_10_2_96.html]

** Θλίψι προκαλεί η σκέψι πως θα μπορούσε να έχη προβληθή ο Σάμπρας στην χώρα των προγόνων του, έτσι όπως θα του άξιζε, και να έχη τύχη την ευρύτερη καταξίωσι και μάλιστα με την ανάδειξί του σε πρότυπο για τους αθλούμενους νεοέλληνες και για την νέα γενιά…
Προς ώρας διατυπώνω ένα ερώτημα-απορία:
Πόσα από τα 14 Grand Slam και τους 64 Ατομικούς Τίτλους (Singles Wins ) του σε σούπερ Τουρνουά έχει δείξη η ΕΡΤ, για να βγάλουμε μερικά σοβαρά συμπεράσματα…


***(Προλαβαίνοντας ερώτησι κακοπροαίρετου):
--Τι σχέσι έχει ο Σάμπρας με το Σκάκι;
Απάντησι
: Ίσως καμμία, πάντως ο προπονητής που τον ανέδειξε ονομαζόταν Φίσερ (Peter Fischer)!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: