Τρίτη 12 Αυγούστου 2008

INTERNATIONAL CHESS TOURNAMENT AKROPOLIS 2008. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην σκιά των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά με την συμμετοχή 14 Γκρανμαίτρ ( Ανδρών και 6 Γυναικών, σε σύνολο 84 παικτών) διεξάγεται το εφετινό Ακρόπολις, το ιστορικότερο Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά της χώρας μας.
Το 23ο ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, που είναι σχετικά μέτριας δυναμικότητας (FIDE tournament category IV, με μ.ό. ELO 2328) ξεκίνησε το Σάββατο 9 Αυγούστου και βρίσκεται στον 4ο γύρο (Ελβετικό 9 γύρων).
Μπορεί να σχολιάση κανείς την μειωμένη σχετικά συμμετοχή των Ελλήνων ΜΔΜ, (εφέτος μόλις 3: ΜΠΑΝΙΚΑΣ, ΜΑΣΤΡΟΒΑΣΙΛΗΣ Δημ. και ΜΑΣΤΡΟΒΑΣΙΛΗΣ Θανάσης, ενώ 7 το 2007, 4 το 2006 και 5 το 2005), αλλά αντιστάθμισμα αποτελεί το στατιστικό των 54 τιτλούχων σκακιστών, καθώς και των πολλών
ταλαντούχων νεαρών αθλητών Ελλήνων και ξένων. (Ο νεαρότερος
σκακιστής του τουρνουά είναι ο 12χρονος Ντανιέλ Φερνάντεζ με ΕΛΟ 2215 από τη Σιγκαπούρη)!

Από την άλλη το εφετινό «Ακρόπολις» είναι ενταγμένο, όπως και το περυσινό, στα τουρνουά τής Ένωσης Επαγγελματιών Σκακιστών (ACP) που διοργανώνονται ως «ACP TOUR 2008-2009» και διεξάγεται ως ένα ενιαίο διεθνές τουρνουά για άνδρες και γυναίκες με περιορισμένο αριθμό προσκλήσεων.
Οπωσδήποτε, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει για μάς το γεγονός ότι εφέτος στην διοργάνωσι συμμετέχουν οι δύο κατά τεκμήριο ισχυρότεροι σκακιστές τής Εύβοιας, ο σταθερός Κώστας ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ και ο ανερχόμενος τελευταία Κώστας ΚΟΡΔΗΣ. Οι δύο συμπολίτες παίκτες μας με 1 βαθμό στους 3 πρώτους γύρους βρίσκονται κοντά στο μέσον της προσωρινής κατάταξης και έχουν κληρωθή (αμφότεροι με τα μαύρα) με την Αικατερίνη ΠΑΥΛΙΔΟΥ ο πρώτος, και τον Ιρλανδό ASTANEH Lopez-Alex (ΕLO 2357), ο δεύτερος. Ευχόμαστε τα καλύτερα.
Ακολουθεί κατατοπιστικότατο ΔΤ των διοργανωτών για τον γ΄γύρο:

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 3
Αθήνα, 11.08.2008



Με αμείωτο το ενδιαφέρον εξελίχθηκε ο 3ος γύρος του διεθνούς τουρνουά
"Ακρόπολις 2008".
Στις πρώτες πέντε συναντήσεις σημειώθηκε μόλις μια ισοπαλία, και αυτή ιδιαίτερα μαχητική, ενώ οι άλλες τέσσερις παρτίδες έληξαν με πειστικές νίκες τωνφαβορί. Έτσι, την κορυφή μοιράζονται πλέον τέσσερις γκρανμέτρ, οι Σμίριν (Ισραήλ), Γκελασβίλι (Γεωργία), Παρλίγκρας (Ρουμανία) και ο 17χρονος Ισπανός Σαλγάδο Λόπεζ, με το απόλυτο σκορ των τριών νικών σε τρεις αγώνες.
Το περιεχόμενο των παρτίδων ήταν για άλλη μια φορά άκρως συναρπαστικό. Η νίκη του νεαρού Ισπανού μετρ ΦΙΝΤΕ Ρόμπερτ Αλόμα Βιντάλ επί του Αρμένιου γκρανμέτρ Τίγκραν Κοταντζάν, πέρα από σημαντική έκπληξη, ήταν και μια εξαιρετική δημιουργία του νικητή. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, μέχρι την τελευταία κίνηση, ήταν η μονομαχία μεταξύ της Ρωσσίδας διεθνούς μετρ γυναικών Άννα Μπουρτάσοβα και του Έλληνα γκρανμέτρ Δημήτρη Μαστροβασίλη, που τελικά έληξε ισόπαλη μετά από πέντε ώρες παιχνιδιού. Όμορφη ήταν και η νίκη του Παναγιώτη Γαλόπουλου επί του Αντώνη Παυλίδη, ενώ ο αδελφός του Νίκος και ο Σέρβος μετρ ΦΙΝΤΕ Γιόζιπ Άσικ έπαιξαν μια εντελώς θεότρελη παρτίδα, όπου η υπεροχή άλλαζε διαρκώς χέρια - δεδομένης της περιπλοκότητας της παρτίδας, το τελικό ισόπαλο αποτέλεσμα φαντάζει δίκαιο!
Αν και τα αποτελέσματα στην κορυφή ήταν λίγο-πολύ φυσιολογικά, δεν έλειψαν οι εκπλήξεις στα χαμηλότερα τραπέζια. Ο νεαρός Έλληνας Γιώργος Κανακάρης κέρδισε τον Άγγλο μετρ ΦΙΝΤΕ Λορίν Ντ' Κόστα και η Ρουμάνα Μιχαέλα Σαντού τον διεθνή μετρ Αλέξανδρο Γρηγοριάδη. Επιτυχία για το Δημήτρη Εξίζογλου η νίκη επί του Ιρλανδού μετρ ΦΙΝΤΕ Άλεξ Λόπεζ, όπως και για την Ιουλία Μάκκα η νίκη της επί του Στάθη Γαζή. Τέλος, η Ζωή Ιορδανίδου πέτυχε μια σημαντική και γρήγορη νίκη επί του Παμίνου Κουρούση, όπως και η Μαρία Μανελίδου εναντίον του Κώστα Κοκόλια.
Από τις αυριανές συναντήσεις του 4ου γύρου ξεχωρίζουν φυσικά οι μονομαχίες Σμίριν-Παρλίγκρας και Γκελασβίλι-Σαλγάδο Λόπεζ στην κορυφή. Η πρωτοπόρος γυναίκα, η Γεωργιανή διεθνής μετρ Νάνα Τζαγκνίτζε, έχει δύσκολο έργο απέναντι στο Γερμανό γκρανμέτρ Αλεξάντερ Γκραφ, ενώ ενδιαφέρουσα προμηνύεται και η παρτίδα μεταξύ του νεαρού Ρώσου γκρανμέτρ Ραχμάνοβ εναντίον του Βούλγαρου ομότιτλού του Κόλεβ.
Το τουρνουά "Ακρόπολις 2008" διοργανώνεται από την Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία και τη Νομαρχία Αθηνών, που στηρίζει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το σημαντικό αυτό αθλητικό γεγονός. Χορηγός των αγώνων είναι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Οι αγώνες διεξάγονται στο ξενοδοχείο President (Λεωφ. Κηφισίας 43, αίθουσα
«Ευρώπη») και θα διαρκέσουν ως τις 17 Αυγούστου, με ώρα έναρξης 17.00΄ (14.00΄στις 17/8). Η είσοδος για τους θεατές είναι ελεύθερη. Παράλληλα οι αγώνες καλύπτονται στο διαδίκτυο από την ιστοσελίδα της ΕΣΟ (www.chessfed.gr/acropolis2008) με αποτελέσματα, βαθμολογίες, παρτίδες, φωτογραφίες, αλλά και ζωντανή αναμετάδοση των σημαντικότερων παρτίδων κάθε γύρου.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: