Τετάρτη 6 Αυγούστου 2008

ΚΑΒΑΛΑ 2008: GRAF ΚΑΙ ΧΑΛΚΙΑΣ ΜΟΝΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΓΥΡΟ. 17 OPEN KAVALA 2008 INTERNATIONAL CHESS TOURNAMENT

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΟΠΕΝ ΤΟΥ 2008
Συνεχίζεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον – αντιστοίχως ανάλογο των εκατοντάδων συμμετοχών το Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά που διοργανώνει ο Σ. Ο. Καβάλας (μαζί με την ΕΣΣΑΜ-Θ και την ΕΣΟ) στην πανέμορφη πόλι της Καβάλας. Οι αγώνες που με την επίσημη επωνυμία 17ο ΑΝΟΙΚΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΚΑΒΑΛΑ 2008 αποτελούν ταυτόχρονα το 18ο ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ καθώς και το 11ο ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ, διεξάγονται καθημερινά στις κτιριακές εγκαταστάσεις τής Νομαρχίας.
Σχεδόν τετρακόσιοι (370+) σκακιστές αμφοτέρων των φύλων και κάθε ηλικίας και δυναμικότητος συμμετέχουν (χωρισμένοι σε 3 ομίλους, «γκρούπ», δυναμικότητος: 168 στο α΄, 154 στο β΄και 50 στο γ΄) στο εφετινό αυτό Μέγα Τουρνουά που άρχισε τις 30 Ιουλίου και μετά από 9 γύρους Ελβετικού θα τελειώση αύριο, Πέμπτη, 7 Αυγούστου.
Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία, προτελευταίο γύρο, και το ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως στο α΄ «γκρούπ», των δυνατών όπου μετά και την όγδοη αγωνιστική προηγείται το δίδυμο ΧΑΛΚΙΑΣ Στέλιος και (ο Γερμανός ΜΔΜ) GRAF Alexander. Οι δύο ΜΔΜ σημείωσαν νίκη (και οι δύο με μαύρα!) και αποσπάσθηκαν από τους ομοβάθμους τους που στον γύρο αυτόν ήλθαν ισόπαλοι. Σύμπτωσι ότι και οι δύο αντίπαλοι γκρανμαίτρ των πρωτοπόρων, ο Μολδαβός SVETUSHKIN και ο Ρώσσος FROLYANOV αντιστοίχως, μοιράζονται το ίδιο όνομα ( Dmitry) και έχουν σχεδόν το ίδιο Elo (2587 – 2567).
Όμως, "τέρμα τα ψέματα", τώρα ήρθε η ώρα να ξεκαθαρίσουν οι δύο επικεφαλής τής βαθμολογίας τους λογαριασμούς τους, αφού αναπόφευκτα συναντώνται στην τελευταία αγωνιστική ( ο Χαλκιάς με τα μαύρα).
Άλλα ενδιαφέροντα ζευγάρια: Parligras Mircea - David Alberto και Georgiev Kiril - Kotanjian Tigran.
ΣΤΗΝ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ Α΄ ΟΜΙΛΟΥ (με τους 25 Γκρανμαίτρ συνολικά!)
έχουμε στις πρώτες θέσεις :
1. ΧΑΛΚΙΑΣ Στέλιος (fide 30, BH 40.5) 6 points
2. GRAF Alexander (fide 29, BH 37.5) 6 points
3. GM Kotanjian Tigran (2578, ARM) 6
4. GM David Alberto (2568, LUX) 6
5. GM Parligras Mircea (2588, ROU) 6

(Ακολουθούν είκοσι – 20!- σκακιστές με 5,5 βαθμούς!) Ο ΜΔΜ Δημήτρης Μαστροβασίλης που είναι με 5 β. κάπως πίσω (στην προσωρινή 32η θέσι), παίζει με τα μαύρα με τον Γεωργιανό ΔΜ Margvelashvili Giorgi και μπορεί να βελτιώση την κατάταξί του.


Αλλά και ο β΄ όμιλος (στον οποίο αγωνίζονται παίκτες με εθνικό ΕΛΟ κάτω του 2000) έχει ενδιαφέρον. Ειδικά για μας, αφού εδώ βρίσκουμε και δύο εκπροσώπους της ΤΕΣΣΑΣ, τον Δημ. Μπαλόκα και τον μικρό Θέμη Μαγκλάρα. O 16χρονος Δημήτρης, με την αποψινή του ήττα απο την νεαρή και ταλαντούχα συνονόματή του ΒΑΤΚΑΛΗ Δήμητρα (με 4,5 βαθμούς θα βρεθή αρκετά κάτω από την 22η θέσι που κατείχε σήμερα) , μετρίασε κάπως την εξαιρετική εμφάνισι (μετά το εντυπωσιακό του ξεκίνημα με 4 βαθμούς στους 5 πρώτους γύρους), αλλά έχει την ευκαιρία στην τελευταία αγωνιστική να φτάση στην πολύ ικανοποιητική συγκομιδή των 5,5 βαθμών.
Αντίθετα, καταπληκτικά συνέχισε ο μικρός Θεμιστοκλής (δεξιά στην φωτο) ο οποίος μετά το άσχημο ξεκίνημα με τον 1 βαθμό στους 5 γύρους, νικώντας και σήμερα (κι αυτός με μαύρα!) έφτασε τους 3,5 βαθμούς!
ΣΤΗΝ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (μετά τον 8ο Γύρο):
1. ΡΟΜΠΑΣ Στέργιος 7,5 βαθμοί
2. ΤΣΕΒΡΕΜΕΣ Ιωάννης 7 >>
3. ΜΑΝΕΛΙΔΗΣ Σάββας
4. ΣΕΧΛΙΔΗΣ Σάββας
5. ΧΡΥΣΟΜΑΛΗΣ Θεόδωρος όλοι με 6,5 βαθμούς
6. ADRENELLI Adriano (ITA, int. Elo 1975),
7. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ Νικόλαος και
8.ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ Δημήτρης με 6 βαθμούς κ.ά.π.

[(Ακολουθούν - ΚΑΙ ΕΔΩ - είκοσι σκακιστές (με επικεφαλής του ομίλου ομοβάθμων τον Γερμανό Tim KRUEGER, Elo 1989 και την Γεωργιανή ZARKUA Elisabed Elo 1989) με 5,5 βαθμούς!]

Για πλήρεις Βαθμολογίες, Παρτίδες, Φωτογραφίες κλπ βλ την πολύ καλή ιστοσελίδα των Αγώνων: http://www.chesskavala.gr/?p=112 στον ιστοχώρο τού Σ. Ο. Καβάλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: