Παρασκευή 11 Ιουλίου 2008

“Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ": ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. “LE PALAMEDE”, THE FIRST CHESS MAGAZINE IN THE WORLD. LE PALAMEDE; 1ma RIVISTA MONDIALE

“LE PALAMEDE”: LA PRIMA RIVISTA MONDIALE PER GLI SCACCHI

Στην Ιδρυτική Συνάντησι (20.05.07) του Συλλόγου μας, αλλά και στην ομιλία μου κατά την κοπή της βασιλόπιττας εφέτος (27.01.08) είχα την ευκαιρία ενώπιον των μελών, αλλά και φίλων να αναφερθώ στην σημασία των ονομάτων για μάς, όπως και για την προσωπική μου αγάπη για την κληρονομιά τού ήρωά μας, του Παλαμήδη.
Μεταξύ άλλων όμορφων πραγμάτων που αφορούν τον ήρωα-προστάτη μου, ανέφερα –επιγραμματικώς- την τύχη που είχε η φήμη του στην ύστερη αρχαιότητα, στον ρωμαϊκό κόσμο, αλλά και στον μετέπειτα ευρωπαϊκό πολιτισμό. Περιορίστηκα σε δύο γεγονότα σταθμούς: το όνομά του στον κύκλο του μεσαιωνικού επικού μυθιστορήματος του Τριστάνου (& της Ιζόλδης) και βέβαια στον εγκαινιασμό της Παγκόσμιας Σκακιστικής βιβλιογραφίας με την έκδοσι του πρώτου σκακιστικού Περιοδικού στον κόσμο, το οποίο, φυσικά, φέρει το όνομά του!
Δεν χρειάζεται, λοιπόν, φαντασία για να καταλάβη κάθε αναγνώστης του περιοδικού του Συλλόγου μας τον λόγο για τον οποίο επιλέχθηκε το όνομα «ΝΕΟΣ ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ» καί για το περιοδικό μας. Στο δεύτερο μάλιστα τεύχος του «Νέου Παλαμήδη» μας, γράφαμε κατά λέξι: «…Υπ’ αυτήν την επεξήγησι θεωρούμε ότι αιτιολογείται επαρκώς η επιλογή τού συγκεκριμένου ονόματος για το έντυπό μας. Άλλωστε, πολλοί αποδίδουν κάποια βάσι στο περιεχόμενο του Λατινικού ρητού : “NOMEN EST OMEN” (= το όνομα είναι οιωνός), ενώ κάποιοι, σαν τον υπογράφοντα εμπνευστή τής επωνυμίας “Νέος Παλαμήδης”, εξακολουθούν να αποδίδουν σημασία στα Σύμβολα και, μ’ αυτήν την έννοια, πιστεύουν και στην δύναμι του ονόματος…» (τεύχος 2, Ιανουάριος 2008, σελ. 10).
Τα ίδια, βεβαίως, ισχύουν καί για το παρόν Ιστολόγιο (καί για την Ιστοσελίδα που, δυστυχώς, είναι –ακόμα!?- «υπο κατασκευήν»).
Έχω την τύχη να διαθέτω στην προσωπική μου βιβλιοθήκη (μαζί με κάποια εκατοντάδα/-ες ξενόγλωσσων σκακιστικών τίτλων βιβλίων καί κάποια αντίτυπα παλαιών και νέων περιοδικών, ανάμεσα στα οποία δεν θα μπορούσε να λείπη ολόκληρη η σειρά του περιοδικού με το θρυλικό -και σεβάσμιο από εμέ- όνομα.
Από τις σελίδες λοιπόν του μικρού μας περιοδικού θα επιχειρήσω –πρώτα ο Θεός!!- να μεταφέρω στους αγαπητούς αναγνώστες του κάποια από τα πιο ενδιαφέροντα, κατά την προσωπική κρίσι και το γούστο μου, θέματα από το εν πολλοίς άγνωστο –λόγω και της παλαιότητάς του- γαλλικό πρωτοποριακό έντυπο.
Αποσπάσματα ή και περιλήψεις (εν είδει ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΩΝ) θα φιλοξενώ, φυσικά, καί στο παρόν Ιστολόγιο για τους αγαπητούς φίλους – επισκέπτες.

Δυό λόγια για την ταυτότητα του “LE PALAMEDE”:
Το περιοδικό «Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ», εκδόθηκε το 1836 στο Παρίσι.
Ήταν μηνιαίο εκδιδόμενο κατά την 15η κάθε μηνός, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 1836. Πρώτοι του εκδότες ο μέγας Ντε Λαμπουρντοναί (άτυπος Παγκόσμιος Πρωταθλητής στην εποχή του) και ο J. Mery, και με μια διακοπή τερμάτισε την έκδοσί του κατά το 1845.
Εντυπωσιακή η θεματογραφία του: σκακιστικά νέα, ιστορία τού σκακιού, σκακιστική θεωρία, ανοίγματα, σχολιασμένες παρτίδες, ασκήσεις, προβλήματα, σπουδές, μαθήματα αρχαρίων, αλλά και σκάκι δι’ αλληλογραφίας, σκακιστική λογοτεχνία, και ακόμα τεχνικά παίγνια, όπως το μπρίτζ, το τάβλι και το μπιλιάρδο!
[Φαντάζομαι ότι το τελευταίο είναι κάτι που ίσως ενοχλήση κάποιους στο τρέχον ΔΣ της ΕΣΟ, οι οποίοι απέρριψαν την αίτησι εγγραφής μας: ενός σκακιστικού τμήματος συλλόγου με το καλύτερο φυτώριο σχολικού σκακιού στη Εύβοια -2ο στην περιοχή τής ΤΕΣΣΑΣ- με σαράντα (40 τουλάχιστον) υποψήφιους αθλητές, με Ιστολόγιο και Περιοδικό και με 4 ήδη –συνεχόμενες- ΕΠΙΤΥΧΕΙΣ διοργανώσεις Ομαδικού Σχολικού Σκακιού στην Χαλκίδα από τα μέλη του, με αιτιολόγησι-πρόφασι(;) ότι το Καταστατικό τού ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ-Αθλητικού Συλλόγου μας, «συγχέει» (σε …ένα του από τα άρθρα περι των σκοπών) –δήθεν- το σκάκι με άλλα «παιχνίδια» σαν το Μπρίτζ και το «Σουντόκου»].

Αυτά, ως πρόγευσι για συνέχεια!

2 σχόλια:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Θα μου επιτρέψεις να τονίσω ότι το μπριτζ δεν είναι "τεχνικό παίγνιο", αλλά πνευματικό άθλημα με θεωρία, με τεχνική, με άνοιγμα, μέσον και φινάλε, χωρίς τύχη ή γκίνια, και πάντως πιο κοινωνικό από το καταραμένο το σκάκι μας. Έχει κι αυτό τα στραβά του, μα θα τα πω σε άλλη ευκαιρία. (Μιλώ ως πρώην πρωταθλητής Ελλάδας μαθητών και 12ος στο προτελευταίο Πρωτάθλημα Ελλάδας Μπριτζ).

ΝΕΟΣ ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ < ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ είπε...

Αγαπητέ φίλε, Παναγιώτη Κονιδάρη!
Μόλις επέστρεψα από καλοκαιρινή επιστημονική εργασία εκτός έδρας, πράγμα που δεν μου επέτρεπε να είμαι συνεπής στις υποχρεώσεις του Ιστολογίου.
Όπως καταλαβαίνεις το αργοπορημένο της απάντησης δεν συνιστά αγένεια ή αδιαφορία στο πρόσωπό σου –άπαγε!
Το ότι το Μπρίτζ βεβαίως δεν είναι πλέον «τεχνικό παίγνιο», αλλά –όπως ορθότατα γράφεις- πνευματικό άθλημα και μάλιστα ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΑΘΛΗΜΑ όπως το ΣΚΑΚΙ μας, το γνωρίζω καλά, αφού ΚΑΙ ΕΓΩ είχα την τύχη να το γνωρίσω από κοντά. Τόσο που ως 'μαθητής' –αθλητής του ΑΟΜΧ για περίπου μια διετία- διακρίθηκα περισσότερο από ό,τι φανταζόμουνα, αφού βρέθηκα στην α΄ ή β΄ θέσι στο Top 100 Μαθητών κατά το 2001-2002 (κάπου μπορεί να με βρής στο περιοδικό της ΕΟΜ). Η απογευματινή (6-10 μμ) βάρδια της δουλειάς μου με ανάγκασε -δυστυχώς- έκτοτε να απέχω…
Απλώς χρησιμοποίησα μια γενική διατύπωσι για να αναφερθώ σε πολλά και διάφορα ενδιαφέροντα (για τα μέλη του Συλλόγου μας) ΚΑΙ ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΙΓΝΙΑ.
Να πάη, λοιπόν, κάποιος να το πή σε κάποιους άσχετους ή κακοπληροφορημένους στην ΕΣΟ, οι οποίοι ή θέλουν να καταργήσω την δυνατότητα ανάπτυξης ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ και άλλων ΤΜΗΜΑΤΩΝ (μέσα από την πολυσυλλεκτικότητα και την ποικιλία ενδιαφερόντων) του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ- Αθλητικού μου Συλλόγου για να γράψω ΜΟΝΟ το ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ μου ΤΜΗΜΑ, ή ενδεχομένως θέλουν να αβαντάρουν τον ανταγωνιστή Σύλλογο στην Εύβοια με το να με καθυστερούν και να με στέλνουν –εν μέσω θέρους ??– σε Γενική Συνέλευσι για …μετατροπή Καταστατικού.
Και για να διαμορφώσης ιδία γνώμη, σού αντιγράφω το επίμαχο άρθρο 8 που [ενώ ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΣΚΑΚΙ!!] σκανδάλισε κάποιους Άννες και Καϊάφες στο τελευταίο ΔΣ. τής Ομοσπονδίας :
{8. Η καλλιέργεια, προώθηση και προβολή των κλασσικών αθλημάτων και των αθλητικών δραστηριοτήτων – αθλοπαιδιών, με έμφαση στην επιτραπέζια αντισφαίριση και στα επιτραπέζια εν γένει (από τα αναγνωρισμένα τεχνικά παίγνια, όπως το αγωνιστικό Τάβλι, η Ντάμα, το Μπρίτζ, και οι πάσης φύσεως παραλλαγές του παραδοσιακού Σκακιού, μέχρι τα Σταυρόλεξα και τα «Sudoku»}.
Με εκτίμησι!