Σάββατο 26 Ιουλίου 2008

Ο ΕΦΕΤΙΝΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΑ. THE CELEBRATION OF SAINT PARASKEVI IN CHALKIS. CHALKIDA: LA FESTA DELLA NOSTRA SANTA PADRONA

LA FESTA DELLA SANTA PARASKEVI, SANTA PADRONA DELLA CITTA’, A CHALKIDA
Ο ΕΦΕΤΙΝΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΜΑΣ
«Πλήθος κόσμου παρακολούθησε κι εφέτος τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της προστάτιδος Αγίας της πόλης μας, Αγίας Παρασκευής, της οποίας η μνήμη τιμάται από όλο τον ορθόδοξο κόσμο σήμερα.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν, στον ομώνυμο Ναό, από την Παρασκευή 18 Ιουλίου με μια ιερά Αγρυπνία κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η ενθρόνιση της θαυματουργού Ιεράς Εικόνος στο λιτανευτικό προσκυνητάριό της και εψάλησαν τα «Εγκώμιά» της.
Χθές, 25 Ιουλίου, έγινε ο Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου με την συμμετοχή τών Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Μεσσηνίας, Θηβών και Κορινθίας, κκ. Χρυσοστόμου, Γεωργίου και Διονυσίου, καθώς και του συνόλου σχεδόν τού κλήρου μας.
Ακολούθησε η έξοδος και περιφορά της ιερής Εικόνας της Αγίας Παρασκευής στους κεντρικούς δρόμους τής πόλης μας. Την Εικόνα συνόδευσαν εκπρόσωποι των αρχών του τόπου μας και πολλοί πιστοί μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης και ευλάβειας.
Η περιφορά κατέληξε, όπως κάθε χρόνο, στην παραλία, στο «Στρογγυλό», όπου έγινε Δέηση και εψάλη Δοξολογία. Με πρωτοβουλία του Δήμου έγινε και θεαματική ρίψη πυροτεχνημάτων.
Στην συνέχεια η Πομπή επέστρεψε στον Ναό και το πρόγραμμα συνεχίστηκε με ιερά Αγρυπνία (που περιλάμβανε Αγιασμό και Παράκληση) έως αργά την νύκτα.
Παρά το προχωρημένο τής ώρας, πολλοί ήταν οι πιστοί που περίμεναν υπομονετικά να προσκυνήσουν την Ιερή Εικόνα.
Να σημειωθεί ότι η προσκύνηση της θαυματουργής Εικόνας τής Πολιούχου Αγίας μας συνεχιζόταν και σήμερα απο το πρωί και μέχρι πρίν από λίγο (από όπου και η τελευταία φωτογραφία μας) .»

Ζωή Κωνσταντινίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: