Τετάρτη 18 Ιουνίου 2008

Η «ΑΡΓΩ» ...ΚΟΛΛΗΣΕ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΑ. PER TERZO GIORNO LA NAVE MITICA A CHALKIDA

Η «ΑΡΓΩ» ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ ΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΑ!
UNA REPLICA DELL' ARGO A CHALKIDA
Ένα αντίγραφο του μυθικού πλοίου Αργώ βρίσκεται από προχθές στην Χαλκίδα. Η πόλι μας έχει την τύχη να φιλοξενεί το πλοίο-θρύλος τής πρώτης επώνυμης εκστρατείας-επιχείρησης στον κόσμο, αλλά, αν όχι το πλήρωμα του πειραματικού πλοίου, οι υπεύθυνοι σχεδιασμού τού σύγχρονου ταξιδιού μάλλον θα θεωρούν ατυχία την παράτασι της παραμονής στο λιμάνι τής πόλης μας.

Η «Αργώ» που έφτασε προγραμματισμένα μεν την Δευτέρα, αλλά με κάποια καθυστέρησι, δεν απέπλευσε ούτε και σήμερα και εξακολουθεί να είναι «δεμένη» στο βόρειο λιμάνι, στην Βοιωτική πλευρά της παραλίας τής Χαλκίδας (στην προβλήτα του «Κύκνου»).

Τοπική σημερινή εφημερίδα (Πανευβ. "ΒΗΜΑ") "βιάστηκε" να αναγγείλη την αναχώρησί της, αλλά - πού να φανταστή κι άλλη καθυστέρησι- το πειραματικό πλοίο με την συνοδεία του (περιλαμβάνεται ένα ακόμη πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ η συνολική αποστολή απασχολεί 130 άτομα) θα κάνη τουλάχιστον μία ακόμη διανυκτέρευσι


(τρίτη με την αποψινή) στο λιμάνι μας.

Η αναχώρησι, πράγματι είχε προγραμματιστή για σήμερα, Τετάρτη πρωί, αλλά ενώ ετοιμάστηκε καθ’ όλα έγκαιρα το πλήρωμα, το σύνθημα απόπλου δεν εδόθη.
Κι αυτό όχι γιατί δεν συναίνεσε η ... Πανσέληνος, ο Αίολος ή ο Ποσειδών (παρ’ ότι το χάλκινο άγαλμά του οι συμπολίτες το στρίμωξαν σε κάποια αόρατη γωνιά -του Ν. Λιμανιού, νομίζω),


αλλά –όπως μας δήλωσαν οι αρμόδιοι- διότι υπήρξε κάποιο πρόβλημα με τον μηχανισμό τής γέφυρας που "σηκώνεται" (ή «ανοίγει») στον ισθμό της ευβοϊκής μας πρωτεύουσας κι εγκλωβίστηκε! (Ήδη κλήθηκαν μηχανικοί για την επισκευή). Έτσι υπάρχει το ενδεχόμενο να αποπλεύσει το σκάφος για το Μαρμάρι της Εύβοιας, αύριο, Πέμπτη, κατά τις 10.00 πμ.
Terza tappa di un viaggio scientifico che prevede una distanza di quasi 2000 kilometri (1200 miglia): da Volos a Venezia!
Η πόλι μας είναι ο τρίτος σταθμός του πλοίου. Η «Αργώ» άνοιξε τα πανιά της το Σάββατο 14 Ιουνίου και πραγματοποιεί με την αρωγή τής ελληνικής κυβέρνησης πειραματικό ταξίδι δοκιμάζοντας την διαδρομή της Δυτικής Μεσογείου, με αφετηρία το Βόλο (: η Ιωλκός του «Μύθου» τής Αργοναυτικής Εκστρατείας), και προορισμό τη Βενετία.
Η αναβίωση του μύθου της Αργοναυτικής Εκστρατείας περιλαμβάνει διαδρομή 1.200 ναυτικών μιλίων και επιλέχτηκε τελικά η αντίστροφη διαδρομή τής Αδριατικής, (που σύμφωνα με το μύθο διέγραψε κατά την επιστροφή της, όπως αναφέρει ο Ηρόδοτος) καθώς υπήρξε άρνησι της τουρκικής κυβέρνησης να εγγυηθή την ασφαλή διέλευσι του πλοίου και του πληρώματος από τα λιμάνια τής Τουρκίας και τον Εύξεινο Πόντο ?? La rota “adriatica” anziche’ quella classica, siccome la Turchia non ha dato il permesso di passaggio alla nave sperimentale!?!?
Οι ημέτεροι αρμόδιοι δήλωσαν ότι η θαλάσσια αυτή διαδρομή που θα ακολουθήσει η πεντηκόντορος «Αργώ» (ταξιδεύοντας, σημειωτέον, με τα κουπιά και με το πανί και μόνο με το φώς τής ημέρας), είναι ισοδύναμης τεχνικής δυσκολίας, όσον αφορά στις αποστάσεις, τους χρόνους και τις συνθήκες, με το μυθικό ταξίδι από την Ιωλκό στην Κολχίδα. Ενώ αξίζει να σημειωθεί ακόμη, για την σπουδαιότητα του συνολικού εγχειρήματος, ότι το σκαρί τού πλοίου κατασκευάστηκε σύμφωνα με την πιστή τήρησι των κανόνων της πανάρχαιας ελληνικής ναυπηγικής, πράγμα που καθιστά σήμερα την «Αργώ» πόλο διεθνούς επιστημονικού και ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος.

Πρόκειται για ένα ταξίδι, που σκέφτηκε να υλοποιήση ο Δήμος Βόλου, οι άνθρωποι του οποίου θέλησαν να κάνουν πραγματικότητα ένα ιστορικό όραμα της πόλης, -και ενδεχομένως να εκμεταλλευθούν καταλλήλως τα οφέλη τής σχετικής προβολής- ανακατασκευάζοντας την εγγύτερη (κατα τα λεγόμενά τους) δυνατή και επιστημονικά τεκμηριωμένη εκδοχή ενός πενηντάκωπου προϊστορικού/πρωτοϊστορικού πλοίου. Την ανακατασκευή του πλοίου ισχυρίζεται ότι έφερε εις πέρας εξ ολοκλήρου με βάση το αρχέτυπο, το «Ινστιτούτο Έρευνας Αρχαίας Ναυπηγικής και Τεχνολογίας - ΝΑΥΔΟΜΟΣ».

Για την αντικειμενικότητα (υπάρχει;) του πράγματος, να συμπληρώσουμε πως μπορεί από τους εμπνευστές τού σχεδίου το κατασκευασθέν πλοιάριο (που προσωπικά, να το πούμε, δεν μας πείθει) να θεωρήται ως ένα ζωντανό μνημείο τού ελληνικού πολιτισμού και της μακραίωνης ναυτικής μας ιστορίας, που θέλει τους Έλληνες πρωτοπόρους, εξερευνητές και δημιουργούς, αλλά υπάρχουν και αντίθετες δηλώσεις από πολιτικούς χώρους, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας. (Σε σχετικές ανακοινώσεις του Συνασπισμού, αναφέρεται ότι «ο Πολιτισμός και η Ιστορία δεν είναι εμπόρευμα», και πως η «αναβίωση της Αργοναυτικής Εκστρατείας είναι μια προσπάθεια εκμετάλλευσης των ιστορικών και μυθολογικών στοιχείων του Νομού με στόχο την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων και ταυτόχρονα ένα επικοινωνιακού τύπου πυροτέχνημα με σκοπό την προβολή τής Δημοτικής Αρχής»).
Τέλος, οι άνθρωποι του Δήμου Βόλου ειδικά, δηλώνουν ότι δεν πρόκειται ποτέ να παραιτηθούν από την πραγματοποίησι του αρχικού και συμβολικού στόχου: Η «Αργώ» αργά ή γρήγορα θα κάνη, λένε, και το ταξίδι της στην κλασσική διαδρομή, από την αρχαία Ιωλκό μέχρι και την αρχαία Κολχίδα, το σημερινό Πότι της Γεωργίας.
Εμείς, βέβαιοι ότι μετά από 3500 χιλιάδες χρόνια το χρυσόμαλλο δέρας δεν κινδυνεύει (η Αργώ του Ιάσωνα και των άλλων Παιδιών άλλωστε έφτασε πρώτη), αισιοδοξούμε μεν ότι Συμπληγάδες, Σκύλλες και τη Χάρυβδες, το σύγχρονο σκαρί μπορεί να τις αποφύγει, αλλά μετά και την τελευταία καθυστέρησι στα ελλαδικά –τρελά- νερά, είμαστε έτοιμοι να στοιχηματίσουμε ότι δεν πρόκειται να τηρηθή το χρονοδιάγραμμα του πειραματικού ταξιδιού, κι η «Αργώ» δεν θα ’ναι σε 60 μέρες, 12 Αυγούστου, στην Βενετία. [Η πραγματική Αργώ, όπως πιστεύουμε, ήταν ασυγκρίτως ανώτερη].
Αυτό όμως δεν μας εμποδίζει να συγχαρούμε όποιον είχε την ιδέα και να ευχηθούμε στην «ρέπλικα» της Αργούς (και τους 'γιαλαντζί' - αλλά ενθουσιώδεις αργοναύτες της) το Καλό κατευόδιο!

4 σχόλια:

george είπε...

Το άρθρο σας πολύ ενημερωτικό, με ιστορικές προεκτάσεις μας ικανοποιεί πλήρως. Συγχαρητήρια. (Γ.Φ)

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Αυτό θα πει σέβομαι το όνομά μου. Αργώ. Τελεία και παύλα.

ΝΕΟΣ ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ < ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ είπε...

@ george
Ευχαριστώ για το θετικό σχόλιο. (Δεν μπορώ να κρύψω ότι το έχουμε –όλοι οι ιστολογούντες- ανάγκη). Όσο για τις προεκτάσεις, ελπίζω –αν βρώ χρόνο- να επανέλθω (με κανα αρχαίο κειμενάκι…).
ΥΓ Ευτυχώς που βάλατε και ΑΡΧΙΚΑ, γιατί έχω …καταφέρει να ’βρώ εξαίρεσι στον παροιμιώδη κανόνα για το όνομα και το «μάλαμα»! – και βέβαια έχω προτίμησι για τα επώνυμα σχόλια.
* * * * * * * * * *
@ Παναγιώτης Κονιδάρης
Με τιμά η επισημοποίησι της επίσκεψής σου (ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ και για τον σύνδεσμο!!).
Όσο για το περιεχόμενο του σχολίου σου, με το (νόστιμο οπωσδήποτε) ευφυολόγημα, να μου επιτρέψης να κρατήσω μια επιφύλαξι σχετικά με την ετυμολόγησι του ονόματος. Το «ΑΡΓΩ» > ΄Αργος (όχι απ’ ευθείας από το νεοελληνικό επίθετο ‘αργός’), αλλά από μια ρίζα ΑΡΓ- , που στέκει αλάργα από το βραδυκίνητο συνονόματο και η οποία έχει πολλή “glamour”.
Με τον αναβιβασμό τού τόνου το (κύριο) όνομα διεκδικεί μια εντελώς ξένη προς το φτωχό νεοελληνικό επίθετο σημασία (σημειωτέον ότι και το βαρύτονο «αργός», στα αρχαία, μαρτυρείται και με τις δύο παρακάτω αναφερόμενες σημασίες): λαμπρός, στίλβων (πρβλ. ‘άργυρος’) πρωτίστως, και δευτερευόντως: ‘ταχύς’. Έτσι ο βουκόλος ο Άργος (κρατήσου: ο …Πανόπτης!! - Για τον οποίο εσύ, ως λογοτέχνης, θα άξιζε να μας γράψης ένα καταπληκτικό κείμενο –αν όχι μια ολόκληρη πραγματεία) ονομάστηκε όχι μόνο λόγω συγγένειας προς τον ομώνυμο πολιούχο-ιδρυτή τής περίφημης πόλης των Αχαιών, αλλά από τα (…τέσσερα ή χίλια μύρια;) λαμπερά του μάτια, ενώ το σύνηθες για όνομα σκύλου Άργος ταυτιζόταν εννοιολογικά με την σημασία: «ταχύπους»(!)
Τελεία, λοιπόν, και όχι και παύλα (άντε, ίσως μόνο: ανάπαυλα)!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Γεγονός, το "Αργώ" σήμαινε "Η Γρήγορη"! Αλλά σπάνια συγκρατιέμαι στους σχολιασμούς, έχω κουσούρι, τι να κάνω... Όσο για τον Άργο είχε πράγματι χίλια μάτια. Τα μόνα πλάσματα που έχω συναντήσει να έχουν περισσότερα είναι οι μύγες και ο Κασπάροβ. Ως εκ τούτου το σχόλιο "Τα μάτια σου δεκατέσσερα" αποτελούσε για το εν λόγω πλάσμα μειωτική και δη τιμωρητέα προσβολή. Έτσι έγινε όμως και του ξέφυγε από την επίβλεψή του η Ιω, που δε βρήκε αλλού να πνιγεί, παρά στα καθαρά νερά μας -εξ ου και το Ιόνιον Πέλαγος. Το καλό με τους αρχαίους Έλληνες ήταν ότι αρκούσε μια τόση δα βουτιά(π.χ. Αιγέας) για να εξασφαλίσεις τη διατήρηση του ονόματός σου στην αιωνιότητα και δη με την οσμή της αλμύρας. Το παράξενο είναι ότι κανείς δε φαίνεται να γνώριζε κολύμπι...