Δευτέρα 9 Ιουνίου 2008

ΟΙ ΚΑΒΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΑΜΠΕΤΗ ΣΤΟΝ "ΕΠΕΝΔΥΤΗ" . INVESTIMENTO NELLA POESIA!

ΚΑΒΑΦΗΣ ΔΙΑ …ΦΩΝΗΣ ΕΛΛΗΣ ΛΑΜΠΕΤΗΣ
ELLI LAMBETI, UNA DIVA DEL TEATRO NEOGRECO, RECITA 25 POESIE DI KAVAFIS; IN UN CD-REGALO CON IL GIORNALE-SETTIMANALE "EPENDITIS" (=Investitore).
Από πολύ καιρό θέλω να σχολιάσω, επιδοκιμαστικά, την πρωτοβουλία της εφημερίδας «Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ» να μας προσφέρη ηχογραφημένα έργα-αριστουργήματα της νεοελληνικής μας ποίησης. Νομίζω πως έστω και τώρα μπορούμε να συμβουλέψουμε τους διαφημιστές τής πολύμηνης (από τον Ιανουάριο!) καμπάνιας για την σχετική προσφορά, να προσθέσουν άφοβα (στα τηλεοπτικά ¨τρέιλερ¨ τύπου «¨ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΙΗΤΕΣ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΕΡΓΑ ΤΟΥΣ’ κλπ) την φράσι-"σλόγκαν" ότι πρόκειται για μιά «επένδυσι στην ποίησι και τον πολιτισμό».
Προηγήθηκε, όπως ίσως γνωρίζετε, η δημοσίευσι από την εν λόγω «Πολιτική,οικονομική και κοινωνική εφημερίδα της εβδομάδας» των (πραγματικά συλλεκτικών) ‘CD’, όπου μεγάλοι Έλληνες ποιητές διαβάζουν οι ίδιοι έργα τους. Από το τελευταίο, λοιπόν, Σαββατοκύριακο 6-7/06/08, κυκλοφορεί μια νέα σειρά (4 «σι-ντί») για τον Κωνσταντίνο Καβάφη. Στον πρώτο από τους τέσσερις συμπακτοδίσκους περιλαμβάνονται 25 ποιήματα, (μεταξύ των οποίων τα «Ιθάκη», «Η πόλις», «Φωνές», «Το πρώτο σκαλί», «Τρώες», «Επέστρεφε», «Απολείπειν ο θεός Αντώνιον»), όλα διαβασμένα από την υποβλητική φωνή της Έλλης Λαμπέτη!
Πρόκειται για δύο διαφορετικές ηχογραφήσεις (έντεκα ποιήματα το 1975 και δεκατέσσερα το 1981) που μας προσφέρονται μαζί, σε μια πλαστική μεν θήκη, αλλά όχι ακαλαίσθητη συσκευασία, στο εξώφυλλο της οποίας δεσπόζει ένας πίνακας της Μαριάννας Ερμηλίου.
Η ΄ανάγνωσι’ της Λαμπέτη, όπως θα το περιμέναμε: εξαιρετική, γεμάτη ψυχή. Το δε πάθος της δεν προδίδει –γενικά- το κείμενο, πράγμα που πιστοποιεί μια προσωπική σχέσι με το καβαφικό έργο.
Εκεί , όμως, που ‘δίνει τα ρέστα της’ η κορυφαία μας θεατρική ηθοποιός, νομίζω, είναι στο «Μια νύχτα» (Δυστυχώς δεν ξέρω ακόμη να βάζω αρχεία ήχου στο Ιστολόγιο. Αλλά αξίζει να πάτε στον ‘επίσημο δικτυακό τόπο του αρχείου Καβάφη’ http://www.kavafis.gr/poems/content.asp?id=16&cat=1
και να κάνετε ιδίοις ωσίν την σύγκρισι με τις ακαδημαϊκές αναγνώσεις Σαββίδη κλπ), στο «Μύρης. Αλεξάνδρεια του 340μ.Χ.» και στο «Απολείπειν ο θεός Αντώνιον». [Και επ’ ευκαιρία της αναφοράς μας στο Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού με την εξαιρετική δουλειά στον διαδικτυακό τόπο τού αρχείου Καβάφη, ελπίζουμε να ενσωματώσουν οι υπεύθυνοι του 'δικτυακού τόπου' όλες αυτές τις νεωστί επανεκδομένες από την ιδιοκτήτρια εταιρία Benstend αναγνώσεις τής Έλλης Λαμπέτη στα εν λόγω καβαφικά ποιήματα. Και για να σταθώ αξιολογικά, νομίζω -πάντα υποκειμενικά- πως προηγούνται «επειγόντως» να προστεθούν τα: «Γκρίζα», «Λάνη Τάφος», «Φωνές», «Τρώες» και –θα ξανααναφερθώ πιο κάτω - το «Μύρης. Αλεξάνδρεια του 340μ.Χ.»]
Βέβαια τα λάθη, ως ανθρώπινα, δεν λείπουν. Παράδειγμα η ανάγνωσι του «Κωνσταντίου» ως «Κωνσταντίνου» στον στίχο 3 τού «Τα Επικίνδυνα» -τό ‘χε το όνομα, φαίνεται! Ειδικά, όμως, στο «Μύρης. Αλεξάνδρεια του 340μ.Χ.» τους παρατονισμούς «Στεκόμουν» και «σκεπτόμουν» ( αντί για Στέκομουν και σκέπτομουν στους στίχους 13 και 14 του καβαφικού κειμένου), λόγω τής συγκλονιστικής λαμπετικής ανάγνωσης – ερμηνείας, δεν μπορούμε παρά να τους συγχωρήσουμε.

Αυτή λοιπόν η φωτεινή εξαίρεσι στο κόσμο των «μουμουέδων», οφείλουμε να το παραδεχθούμε συνοψίζοντας, αποτελεί μια προσφορά με μεγάλη πολιτιστική αξία, μια απ’ τις σημαντικότερες, για εφημερίδα ή έντυπο, τα τελευταία χρόνια.
Να πούμε κι εμείς στο επιτελείο της εφημερίδας που είχε την ιδέα (και την υλοποίησε) ένα μεγάλο ΕΥΓΕ!
[Το πόσο συνειδητοποιημένος είναι άλλωστε ο διευθυντής τής (ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ!!) αυτής εφημερίδας βλ. (στο ιστολόγιό του!)
http://felnikos.blogspot.com/2008/01/04-01-2008.html ]

Δεν υπάρχουν σχόλια: