Σάββατο 3 Μαΐου 2008

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΡρΙμματΑ ECOLOGIA: Smaltimento Rifiuti e Multe

Με αφορμή σημερινό δημοσίευμα στον Τύπο
(«Κόσμος του Επενδυτή», σ. 18) με τίτλο «Πρόστιμα 50.000 ευρώ το λεπτό για τις χωματερές», από μέλος τού Συλλόγου μας δεχθήκαμε το παρακάτω ενδιαφέρον σχόλιο:

«Από το 1974 (τη μεταπολίτευση) μέχρι σήμερα όπου η χώρα μας διάγει ομαλό πολιτικό βίο, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που οι κυβερνήσεις δεν μπόρεσαν να επιλύσουν είναι αυτό των απορριμμάτων.
Καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι κάθε είδους απορριμμάτων ρίχνονται σε παράνομες χωματερές, πολλές από τις οποίες βρίσκονται δίπλα σε δάση και αποτελούν μία από τις κυριότερες αιτίες πυρκαγιών και καταστροφής δασικών εκτάσεων.

Όπως αποκαλύπτει η Εφημερίδα ‘Ο Κόσμος του Επενδυτή’ σε σημερινό άρθρο (ΣΣ: βλ. εικόνα) η Ε.Ε. μας απειλεί με πρόστιμο 26 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως για 3.000 παράνομες χωματερές.
Προφανώς το υπέρογκο αυτό ποσό (ή το μεγαλύτερο μέρος του) θα κληθεί να το πληρώσει το κράτος μας (από χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων) στο τέλος του έτους.
Η χώρα μας έχει 52 νομούς. Αν τα 26 δισεκατομμύρια ευρώ διαιρεθούν δια 52 έχουμε ‘διαθέσιμα’ 500 εκατομμύρια ευρώ για ΚΑΘΕ ΝΟΜΟ. Άραγε τα χρήματα αυτά δεν αρκούν ώστε να κατασκευαστεί σε κάθε νομό μία υψικάμινος (ΣΣ: ή κάποια σχετική μονάδα) στην οποία θα μεταφέρονται τα απορρίμματα και θα καίγονται (ΣΣ: ή θα γίνονται αντικείμενο επεξεργασίας ή θα ανακυκλώνονται ή θα αξιοποιούνται ή…) χωρίς να μολύνουν το περιβάλλον;»

Κωνσταντινίδης Ευρυβιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: