Τετάρτη 30 Απριλίου 2008

Η ΕΠΙΣΤΟΛΟΓΡΑΦΙΑ ΜΑΣ * HABEMUS EPISTULAM!

CORRISPONDENZA: LETTERA N.2 DALLA FEDERAZIONE SCACCHISTICA GRECA

Δεν χρειάστηκε να ολοκληρωθή η διορία τού δεκαημέρου και λάβαμε (πρώτα ηλεκτρονικώς) απάντησι από την ΕΣΟ στην επιστολή μας τής 15.04.08 (βλ. http://neospalamedes.blogspot.com/2008/04/1_22.html )


Όσοι νόμισαν ότι η πολύσημος λέξις ΚΑΡΦΩΜΑ στον τίτλο τής προηγούμενης ανάρτησης είχε καμμία σχέσι με τα αναφερόμενα πρόσωπα της Σκακ. Ακαδ. Χαλ. που έλαβαν τον λόγο (είναι σύννομο αυτό με τον Διοικητικό Κανονισμό τής ΕΣΟ; Άλλο καταλαβαίνω διαβάζοντας τα σχετικά άρθρα: 1.9, 1.10 και 1,11. Δές και http://neospalamedes.blogspot.com/2008/04/blog-post_18.html ) στο εν λόγω ΔΣ, έκαναν λάθος. (!?)
Περιμένοντας να παραλάβω και δια του Τύπου το κείμενο της Επιστολής, την κοινοποίησα σε μέλη του Συλλόγου ζητώντας την άποψί τους.
Ανάμεσα στα σχόλια που έχω λάβη μέχρι στιγμής, ξεχωρίζει για την βαρύτητα και την πληρότητά του και ένα ηλ-τάχυ (νεοελληνοαμερικανιστί ‘Ημέιλ’) που αξίζει να το δημοσιοποιήσω για ευρύτερο προβληματισμό.

COMMENTO ANZICHE' RISPOSTA ALLA LETTERA DELLA F.S. GRECA
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΣΟ

1. «η Ομοσπονδία δέν χρειάστηκε να ερευνήσει περισσότερο τους ισχυρισμούς, όπως αναφέρονται στην επιστολή μας αριθ. 83644/10-4-2008, αφού απο το ιστολόγιό σας διαπιστώνεται ότι...».

Η επιστολή σε κατηγορεί ότι επικαλείσαι την ιδιότητα του «ομοσπονδιακού προπονητή». ΑΥΤΟ, δέν όφειλαν να το ερευνήσουν, πρίν το διαλαλήσουν παντού, σε τρίτους ανθρώπους; Το βρήκαν στο μπλόγκ μας; Πρέπει να τους ζητήσεις πρόσθετες διευκρινίσεις ΕΙΔΙΚΑ πάνω σ’ αυτό το ζήτημα, γιατι εδώ φαίνεται η επιπολαιότητά τους.

2. Μιλάνε για «αθλητικό σωματείο» και «αθλητικό-σκακιστικό σωματείο», ενώ είμαστε «Αθλητικό ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ κέντρο». Η διαφορά, στα δικά μου μάτια είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ, και είναι διαφορά ΟΥΣΙΑΣ και ΣΤΟΧΕΥΣΗΣ :
-- Το «αθλητικό σωματείο» στοχεύει στον πρωταθλητισμό, και στη διάδοση του αθλήματος στον κόσμο.
-- Το «εκπολιτιστικό κέντρο», ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ το σκάκι, σάν ΜΕΣΟ για να πετύχει τον ΣΤΟΧΟ της πνευματικής καλλιέργειας των ανθρώπων. Αδιαφορεί για το άθλημα ως άθλημα, και ενδιαφέρεται ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ.

Πχ, μπορείς να τους πείς και το παράδειγμα της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ, που είναι σήμερα στην επικαιρότητα : ένας γυμναστής της Ομοσπονδίας, δέν θα διστάσει να χορηγήσει «βοηθητικά χάπια» σε ένα παιδί προκειμένου αυτό να φτάσει στην πρωταθληματική επίδοση. ΕΜΕΙΣ είναι ΑΔΥΝΑΤΟ να κάνουμε κάτι τέτοιο, γιατι μας ενδιαφέρει Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ και όχι «το σπόρ»..

Άρα, μπορείς να τους πείς πως ΔΕΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕ ΤΟ ΣΚΑΚΙ, αλλα ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ, χρησιμοποιώντας το σκάκι μαζί με άλλα μέσα, επειδή πιστεύουμε πως με το σκάκι το παιδί μαθαίνει να σκέφτεται σωστά. Άν σου πούν ότι ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να χρησιμοποιούμε το σκάκι για τέτοιο σκοπό, είναι σάν να παραδέχονται πως το σκάκι υπάρχει ΜΟΝΟ ΩΣ ΑΘΛΗΜΑ, και ΟΧΙ ως ένα μέσο καλυτέρευσης του ανθρώπου. Δέν είναι δυνατόν Η ΕΣΟ να μας απαγορεύει να χρησιμοποιούμε ΟΠΟΙΟ ΜΕΣΟ ΘΕΛΟΥΜΕ, προκειμένου να πετύχουμε το ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΜΑΣ. Τη χρήση του σκακιού ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ, μπορείς να τους πείς ότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΣΟ, γιατι αυτά ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ : Εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους κλπ. ΕΣΥ έχεις το δικαίωμα να κάνεις ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ έργο, Η ΕΣΟ.... ΟΧΙ !

Άν τώρα, απο τη χρήση του σκακιού για την καλλιέργεια των παιδιών, προκύψουν πρωταθλητές στο σκάκι απο το Κέντρο μας, αυτό είναι ΑΛΛΟ ΘΕΜΑ ! Και είναι και ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ, αλλα θα είναι ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝ για μάς. Το πρωτεύον, είναι ότι με την καλή γνώση του σκακιού, το παιδί έχει μάθει να σκέφτεται σωστά.

3. «Ωστόσο διοργανώνει φιλικούς σκακιστικούς αγώνες και εκδηλώσεις που προβάλλονται στους τοπικούς φορείς ( Νομαρχιακή και τοπική Αυτοδιοίκηση, Εκκλησία και σύλλογοι γονέων ) ως σκακιστική δραστηριότητα ενός αθλητικού-σκακιστικού σωματείου που εν γένει εκπροσωπεί το άθλημα».
-- ΠΡΩΤΟΝ : Δέν προβάλλονται ως δραστηριότητα «αθλητικού-σκακιστικού σωματείου», αλλα ως δραστηριότητα ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ.
-- ΔΕΥΤΕΡΟΝ : Πολύ ΟΡΘΑ προβάλλονται στους τοπικούς φορείς, γιατι αυτοί ενδιαφέρονται για τον πολιτισμό. Και ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ Η ΕΣΟ ΝΑ ΜΑΣ ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΜΕ ΤΟ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΜΑΣ ΕΡΓΟ στην περιοχή.
-- ΤΡΙΤΟΝ : Πολύ ΟΡΘΑ διοργανώνουμε φιλικούς σκακιστικούς αγώνες και εκδηλώσεις, στα πλαίσια πάντα του ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΜΑΣ ΕΡΓΟΥ. Αντί να μας κατηγορεί η ΕΣΟ για αυτό, ΘΑ ΟΦΕΙΛΕ ΝΑ ΜΑΣ ΣΥΓΧΑΡΕΙ, επειδή ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΣΚΑΚΙΟΥ χρησιμοποιώντας το στις εκδηλώσεις μας. Τί θα θέλανε δηλαδή, να οργανώνουμε μόνο Θεατρικά έργα και ομιλίες, για να κάνουμε ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΟ; Εκτός άν ΕΚΕΙΝΟΙ θεωρούν πως το σκάκι... ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ! Εδώ, η βιασύνη τους τους ώθησε σε ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΟ ΣΦΑΛΜΑ εις βάρος μας, και πραγματικά ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΑΣ ΣΥΓΧΑΡΟΥΝ ΕΠΙΣΗΜΑ ΕΠΕΙΔΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΟ ΣΚΑΚΙ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ !

4) «Με αφορμή τα παραπάνω θεωρούμε ΕΥΛΟΓΟΥΣ τους προβληματισμούς των δύο παραγόντων της Σ.Α. Χαλκίδας, όπως ενδεχομένως και των υπόλοιπων αναγνωρισμένων σωματείων της περιοχής, ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΑΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ»
-- ΠΡΩΤΟΝ : Οι δύο παράγοντες, ΔΕΝ …ΠΡΟΣΕΞΑΝ τη λεπτομέρεια πως είμαστε ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ και όχι ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ, παρά το ότι αυτό τονίζεται στον τίτλο μας. Επομένως ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΛΟΓΟΙ οι προβληματισμοί τους, αλλα αποτέλεσμα δικής τους επιπολαιότητας και λανθασμένης κρίσης.
-- ΔΕΥΤΕΡΟΝ : Δέν είναι δυνατό επομένως, ΝΑ ΚΟΙΝΟΠΟΙΕΙ η ΕΣΟ την ΕΠΙΠΟΛΑΙΗ ΚΡΙΣΗ κάποιων ανθρώπων, σε όλα τα σωματεία της περιοχής, και ΝΑ ΠΑΡΑΣΥΡΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΛΑΘΟΣ ! Αυτό ΔΕΝ λέγεται «ενημέρωση» αλλα «ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ».
-- ΤΡΙΤΟΝ : ‘Αν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ενδιαφέρεται η ΕΣΟ «ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» των σωματείων της, τότε ΟΦΕΙΛΕΙ να τους στείλει ΝΕΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΝΕΙ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΤΗΣ, αποκαθιστώντας την ΑΛΗΘΕΙΑ για το Εκπολιτιστικό μας Κέντρο. Άν ΔΕΝ το κάνει, τότε απλώς ΨΕΥΔΕΤΑΙ όταν λέει πως κοινοποίησε την επιστολή «για να ενημερώσει». Στην περίπτωση αυτή, θέλησε ΝΑ ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣΕΙ απλώς, και θα είμαστε υποχρεωμένοι να καταφύγουμε στα Δικαστήρια.

5) Σχετικά με τις ερωτήσεις τους, θα δόσεις τις απαντήσεις που πρέπει, η δική μου απάντηση θα ήταν η εξής:
-- ΣΤΟ ΕΝΑ : Προφανώς, Ναί. Ταυτόχρονα, είναι και ενημερωμένοι πως ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΘΕΣΗ του Κέντρου μας, Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ ΕΣΟ στον ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΧΡΟΝΟ. Τον χρόνο αυτό, ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΤΟΝ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ Η ΕΣΟ, ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΤΟΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ. Πχ, το σκακιστικό μας τμήμα έχει αυτή τη στιγμή παιδιά του Δημοτικού και του Γυμνασίου, και παιδιά που ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ να μαθαίνουν σκάκι. Μπορεί να μήν είμαστε σε θέση να κατέβουμε σε ΕΠΙΣΗΜΟΥΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ και να σταθούμε ΑΞΙΟΠΡΕΠΩΣ. Μπορούμε όμως να κατέβουμε στα Σχολικά πρωταθλήματα, σε αγώνες της Εκκλησίας, σε αγώνες διάφορων φεστιβάλ ( πές τους ακόμα και για το φεστιβάλ της ΚΝΕ !! ), εκπαιδεύοντας σιγά-σιγά τα παιδιά, μέχρι να φθάσουν στο κατάλληλο επίπεδο που να μπορούν να μετάσχουν σε αθλητικούς αγώνες της ΕΣΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΟΔΥΝΗΡΕΣ ΗΤΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΟΥΝ και να εγκαταλείψουν το σκάκι πρόωρα! Θυμίζουμε πως το σκάκι το χρησιμοποιούμε για ΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ των παιδιών, και μιά πρόωρη εγκατάλειψή του απο μιά τέτοια απογοήτευσή τους ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΟ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΜΑΣ ΕΡΓΟ. Είμαστε ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΙ σε αυτό το σημείο, και θέλουμε ΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ των παιδιών ΣΤΟ ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΗΣ ΕΣΟ. Άν η ΕΣΟ νομίζει πως ένα παιδί του Δημοτικού που θα κατέβει σε αγώνες της και θα συντριβεί, θα έχει μετά το κουράγιο και ΤΗ ΣΟΦΙΑ να συνεχίσει, ΑΠΑΤΑΤΑΙ ΟΙΚΤΡΑ, και δέν αντιλαμβάνεται τίποτα απο ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ.
Συνοψίζω : ΓΙΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ προτιμούμε την ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΗ ΕΝΤΑΞΗ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΣΟ, και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ απο την ΕΣΟ να το καταλάβει αυτό το σημείο, και να μή μας βάζει το μαχαίρι στο λαιμό!
-- ΣΤΟ ΔΥΟ : Βεβαίως, ισχύουν τα ίδια με τα παραπάνω.
-- ΣΤΟ ΤΡΙΑ : Οι επιτυχίες των παιδιών προβάλλονται όχι ως «ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΑΘΛΗΤΩΝ», αλλα ως «επιτυχίες ΜΑΘΗΤΩΝ του Κέντρου μας».
-- ΣΤΟ ΤΕΣΣΕΡΑ : Το καταστατικό μας είναι εγκεκριμμένο απο την πολιτεία. Στείλτους ένα αντίγραφο, και ζήτα τους ΝΑ ΣΟΥ ΠΟΥΝ ΕΚΕΙΝΟΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ Η ΟΧΙ. Δική τους δουλειά είναι, όχι δική μας! Σκοτιστήκαμε εμείς για το καταστατικό της κάθε Ομοσπονδίας!
-- ΣΤΟ ΠΕΝΤΕ : Ναί!
Γιατί, ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ, ΑΛΛΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ. Κατα τη γνώμη της ΕΣΟ, ένας που κάνει ΤΖΟΚΙΝΓΚ, θα πρέπει να είναι γραμμένος στον ΣΕΓΑΣ, αλλιώς είναι παράνομος; Το σκάκι μπορεί να παίζεται ΚΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΑΚΟΜΑ, και γνωρίζουμε ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ που διοργανώνουν αγώνες. Θα μας το απαγορεύσει η ΕΣΟ; Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών διοργάνωσε φέτος ΕΝΟΡΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΠΙΝΓΚ-ΠΟΝΓΚ, έξω απο κάθε έλεγχο της αρμόδιας ΕΦΟΕΠΑ. Δέν έχει τέτοιο δικαίωμα; Η Εκκλησία δέν μπορεί να δημιουργήσει ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΝΟΡΙΑ; Δέν έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει ΤΟ ΣΚΑΚΙ για την Πνευματική καλλιέργεια των παιδιών των Κατηχητικών; Τί είναι το σκάκι, ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΣΟ; Η ΚΝΕ που διοργανώνει σκακιστικούς αγώνες στα φεστιβάλ της, πρέπει να... γραφτεί στην ΕΣΟ; Όλοι αυτοί ΔΕΝ ισχυρίζονται πως είναι «αθλητικό σωματείο», αλλα λειτουργούν στα πλαίσια ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ δράσεων, είτε ως Κατηχητικά, είτε ως Κομματικές νεολαίες, είτε ως καφενεία κλπ. Το ίδιο ακριβώς κάνουμε και εμείς, λειτουργώντας αυτή τη στιγμή ως ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ. Το «ΑΘΛΗΤΙΚΟ» στον τίτλο μας, ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ, αλλα θα ισχύσει ΟΤΑΝ ΘΑ ΕΓΓΡΑΦΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΣΟ.
Επίσης, όσον αφορά το «..ενώ διατείνονται ότι καλλιεργούν κάποιο άθλημα, στην πράξη λειτουργούν ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ προς τα υπάρχοντα αναγνωρισμένα σωματεία», να μας πεί ΠΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΗΚΑΜΕ υπάρχοντα σωματεία της. Πήραμε μέρος σε επίσημους αγώνες; Άν οι γονείς των παιδιών προτιμούν ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ για τα παιδιά τους, την ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ δηλαδή, και ΟΧΙ ΤΗΝ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ όπως στους αναγνωρισμένους συλλόγους, αυτό δέν σημαίνει ότι «ανταγωνιζόμαστε άλλους», αλλα μάλλον ότι ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΣΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ στον τόπο, μιά ΠΙΟ ΠΡΟΣΕΓΜΕΝΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ για την εκπαίδευση της νεολαίας, που οι γονείς την εκτιμούν περισσότερο. Είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥΣ, και καμμία ΕΣΟ δέν θα τους υποδείξει τί πρέπει να κάνουν για το παιδί τους. Και ΔΕΝ ΕΞΑΠΑΤΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ, αλλα οι άνθρωποι ξέρουν πολύ καλά ποιοί είμαστε, και τί τους προσφέρουμε.

6) «Τέλος, ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΕ τη δραστηριότητά σας ως παράγοντας του συλλόγου ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ, επαναλαμβάνουμε την ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ να προχωρήσετε στις απαραίτητες ενέργειες ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ»
-- ΠΡΩΤΟΝ : ο Σύλλογος είναι ΗΔΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ. Άν η ΕΣΟ μας θεωρεί παράνομους, ας προσφύγει στα Δικαστήρια.
-- ΔΕΥΤΕΡΟΝ : Έχεις κάθε δικαίωμα ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙΣ ΩΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ του συλλόγου, και ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΜΜΙΑ ΕΣΟ ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ του συλλόγου μας.
-- ΤΡΙΤΟΝ : Στην ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΗ έως ΑΝΑΙΔΗ φράση «ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ... ΤΌΤΕ..» απουσιάζει το ΑΛΛΙΩΣ : Δηλαδή άν ΔΕΝ εγγραφούμε στην ΕΣΟ... ΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ;;; Ας μας το πούν εγγράφως, για να γίνουν ρεζίλι των σκυλιών!

ΔΕΥΤΕΡΑ, 28.04.2008
Αλεξης ΚΛΑΜΑΡΗΣ

Εννοείται ότι δεν θα παραλήψουμε να απαντήσουμε και προσωπικώς. Μέχρι τότε ανταποδίδουμε τις εγκάρδιες Πασχαλινές Ευχές.

7 σχόλια:

sinidisi είπε...

δηλάδη από ότι κατάλαβα εσείς σαν εκπολιτιστικό σωματείο δεν μπορείται σύμφωνα με την ΕΣΟ να διαδίδεται το σκάκι.
όμως αν δούμε τα επιστολόχαρτα της ΕΣΟ στην επάνω μεριά γράφουν: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
δηλαδή ενώ η ΕΣΟ είναι υπό την εποπτεία του υπουργείου πολιτισμού σας απογορεύει εσάς που είστε εκπολιτιστικό σωματείο και προάγετε τον πολιτισμό να διαδίδετε το σκάκι...
αδυνατό να αντιλήφθω την συλλογιστική της ΕΣΟ...
προφανώς κάποιες σκοπιμότητες κρύβονται πίσω από τις επιστολές που σας έστειλε.
και τώρα δύο κρίσιμα ερωτήματα:
1ον: από ότι φαίνεται κάποιοι ζήτησαν και παρέστησαν στην συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΣΟ και σας κατηγόρησαν, είναι δυνατόν να μην σας ζητηθείκε να παραστείται και εσείς για να εκθέσετε τις απόψεις σας? δεν νομίζω να ζούμε σε απολυταρχικό καθεστώς!!!αυτές οι εποχές ανήκουν στο μακρινό παρελθόν...και δεν πρόκειται να ξαναγυρίσουν όσο υπάρχουν ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ όπως εσείς!!
2ον:εσάς σαν εκπολιτιστικό σωματείο σας απογορεύουν να μιλάτε για το σκάκι, όμως από την άλλη πως είναι δυνατον η Κομμουνιστική Νεόλαια Ελλάδος να διοργανώνει συνέχεια σκακιστικά τουρνουά??? από την στιγμή που δεν είναι αθλητικό σωματείο αλλά κομματική οργάνωση???
Για να δούμε τι απαντήσεις θα δωθούν στα ερωτήματα.
Αναμένουμεν...!!!

skakiblog είπε...

Ασχετα με το κατά πόσο συμφωνώ με την γενική φιλοσοφία σας πρέπει να σας πω τα εξής:

Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο η ΕΣΟ πάντα βρίσκετε στην επικαιρότητα.
Μα τι άλλο μπορούν να σκαρφιστούν να μας σερβίρουν;
Καλά τα λέει η sinidisi..αν είναι δυνατόν ενας ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ (οχι καν πολιτιστικός) να μην μπορεί να κάνει εκδηλώσεις.
Αλλά για όλα υπάρχει μια λύση .
Προσχωρήστε στην ΚΝΕ να σας νομιμοποιήσει η ΕΣΟ

antiproedros είπε...

Αγαπητέ φίλε sinidisi,

Σ’ ευχαριστούμε για τις ΚΑΙΡΙΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ σου.

Τόσο για τη σχέση ΕΣΟ – Υπουργείου Πολιτισμού, που είναι πράγματι τρελλό το θέμα, όπως το γράφεις!!

Αλλα και για τα 2 ερωτήματά σου, που μας βρίσκουν σύμφωνους.

Δυστυχώς είναι όπως το λές, η ΕΣΟ... δέν καταδέχτηκε ΠΡΩΤΑ να ζητήσει τη γνώμη μας ΠΡΙΝ μας κατηγορήσει...

Προσωπικά, ερμηνεύω αυτή την ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ στάση, ως «σνομπάρισμα» της ακατάδεκτης Ομοσπονδίας με τη μεγάλη μύτη, για μάς. Μάλλον οι άνθρωποι έχουν καβαλήσει σε τέτοιο βαθμό το καλάμι, που.... θεωρούν πως οφείλουν να μιλάνε μόνο με όσους είναι μέλη τους.. Τί άλλο να υποθέσω...

Μόνο έτσι μπορώ να εξηγήσω και την απόλυτη αποδοχή των κατηγοριών των 2 Χαλκιδέων εναντίον μας, εκ μέρους της ΕΣΟ:
-- ΕΠΕΙΔΗ δηλαδή, αυτοί ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΗ, άρα έχουν... ΣΕΒΑΣΤΗ ΦΩΝΗ, κι’ ας λένε ανοησίες!! Είναι ΕΞ ΟΡΙΣΜΟΥ ΕΓΚΥΡΟΙ, ενώ εμείς οι απέξω είμαστε ΕΞ ΟΡΙΣΜΟΥ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ !

Ωραία «φιλοσοφία» μας δείχνει η στάση της ΕΣΟ..

Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ σε όλο του το μεγαλείο! Τα «δικά μας παιδιά, τα καλά..», και «..τα άλλα, τα χαμένα..»

Απο ανθρώπους που εκπροσωπούν στην Ελλάδα ΤΟ ΣΚΑΚΙ, θα περίμενε κανείς περισσότερη ευαισθησία στη λεπτομέρεια, και σοβαρότητα...

antiproedros είπε...

Φίλε skakiblog,

Κάποια παιδιά της ΚΝΕ Χαλκίδας, μας ζήτησαν – ανεπίσημα ακόμα - τη συνεργασία μας για τη διοργάνωση σκακιστικών αγώνων στα πλαίσια του φεστιβάλ τους. Δεχτήκαμε με ευχαρίστηση, εννοείται...

Γιά σκέψου τώρα, τί κινδυνεύουν να πάθουν οι άνθρωποι!!

Θα διαμαρτυρηθεί ξανά ο κ.Τσουνής στην ΕΣΟ, και η Ομοσπονδία θα στείλει φιρμάνι σε όλη την Ελλάδα, καταγγέλλοντας την ...ΚΝΕ, για «ύπουλο ανταγωνισμό» προς τον κ.Τσουνή!!!!!

ΝΕΟΣ ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ < ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ είπε...

Αλέξη, μήπως πρέπει να αναθεωρήσουμε την απόφασι να καταθέσουμε τον φάκελλο
εγγραφής στην ΕΣΟ; Σκέφτομαι μήπως κινδυνέψη η Ομοσπονδία μας από τον κ. σε – νη (ο άλλος ο κ. σε –μη, είναι εξ ίσου άσχετος: πολύ πλάκα θα είχε να ‘δώ …παρτίδα τους σε κανα εσωτερικό πρωτάθλημα . Το μ εις την ν, που λέει κι ο Ανδρουλάκης!) σε περίπτωσι που …τολμήση να εγκρίνη την αίτησί μας!
(...)

antiproedros είπε...

Αλέξανδρε,

ξέρεις καλά πως υποστηρίζω την όσο το δυνατόν συντομότερη εγγραφή μας στην ΕΣΟ, επειδή γενικά θεωρώ καλό να στηρίζουμε τους ΘΕΣΜΟΥΣ ( τα πρόσωπα είναι άλλο θέμα, εννοείται...).

Όμως, θέλω τον ΧΡΟΝΟ της εγγραφής μας να τον καθορίσεις ΕΣΥ και ο ΝΙΚΟΣ ΣΚΑΛΚΩΤΑΣ, με βάση τις προτεραιότητες του Σκακιστικού τμήματος, όπως τις έχετε χαράξει.

Όχι να μας σέρενει απο τη μύτη ο κάθε κ.Τσουνής και η ΕΣΟ, με βάση τα δικά τους σκεπτικά..

vita είπε...

Θα ήθελα να προσθέσω κι εγώ με τη σειρά μου δύο σημεία στον γενικό προβληματισμό:
α) Απ' ότι γνωρίζω ( και πολύ εύκολα μπορεί να το διαπιστώσει κανείς από την ιστοσελίδα της ΕΣΟ ) η Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδας « Παλαμήδης ο Ευβοεύς» εντάχθηκε στη δύναμη της ΕΣΟ στις 8/12/2007. Μπορούν λοιπόν οι δύο παράγοντές της, που θίχτηκαν από τη δράση του Συλλόγου σας, να μας πουν πώς απευθύνονταν έως τότε σε φορείς της πόλης ( και στην ΕΣΟ!) και ζητούσαν τη συνδρομή τους για να διοργανώσουν φιλικούς αγώνες ( 2ο Ομαδικό Σχολικό Πρωτάθλημα Σκάκι Δημοτικών Σχολείων Χαλκίδας 4/6/2006) και «παράτες» ( 1η Διοργάνωση « Επίδειξη Σιμουλτανέ» Χαλκίδα 30/6/2007) με τον ισχυρισμό ( προφανώς) ότι καλλιεργούν το σκάκι; Ήταν τότε το σκακιστικό σωματείο, το οποίο διατείνονταν ότι είχαν, σε γνώση της ΕΣΟ; Πώς πρόβαλαν τις επιτυχίες των μαθητών τους ως επιτυχίες των αθλητών του Συλλόγου τους ( βλ. εφημ. Αρέθουσα 17/4/2007); Πώς διαφημίζονταν στα τοπικά ( και αθηναϊκά ) έντυπα και λειτουργούσαν ανταγωνιστικά προς το μοναδικό τότε υπάρχον αναγνωρισμένο Σωματείο ( Ευβοϊκή Ένωση Σκακιστών); Ήταν (και είναι) το καταστατικό τους εναρμονισμένο με την ισχύουσα νομοθεσία και το καταστατικό της ΕΣΟ; Περσινά ξινά σταφύλια θα μου πείτε. Είναι όμως το λιγότερο περίεργο να σας κατηγορούν κάποιοι για πράγματα που και οι ίδιοι έχουν κάνει και από την άλλη η ΕΣΟ να εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά.
β) Όπως μπορούμε να δούμε ( και πάλι) από την ιστοσελίδα της ΕΣΟ η Ένωση Σκακιστών Άμφισσας εντάχθηκε στη δύναμη της ΕΣΟ στις 29/3/2008. Πώς λοιπόν « η υπερκείμενη αρχή ( ΕΣΟ ) που σύμφωνα με το νόμο καλλιεργεί το σκάκι στην Ελλάδα» επέτρεψε σε ένα σωματείο που δεν ανήκε ( κατά την περίοδο εκείνη τουλάχιστον ) στη δύναμή της ( άρα ανύπαρκτο – κατά δήλωση της ΕΣΟ) να διοργανώσει μία τόσο σημαντική διοργάνωση όπως το 20ο Ατομικό και 6ο Ομαδικό σχολικό Πρωτάθλημα Σκάκι Αν. Στερεάς στις 15/3/2008, απευθυνόμενη γι’ αυτό το σκοπό σε διάφορους φορείς; Πάλι τα δύο μέτρα και δύο σταθμά της Υπερκείμενης Αρχής.