Τρίτη 29 Απριλίου 2008

Για το ΚΑΡΦΩΜΑ (το νέο "ΓΚΑΜΠΙ") GAMBETTO: Una "rivista elettronica" in tema 'inchiodatura'

Εδώ και κανα μήνα απο τον Σ.Ο. ΡΙΟΥ εκδίδεται ένα ηλεκτρονικό περιοδικό με τον τίτλο "ΓΚΑΜΠΙ". (Είχαμε 'δή το άρθρο-αφιέρωμα Μαρτίου με το θέμα: "Διπλή απειλή - ΠΗΡΟΥΝΙ" βλ. http://gambitmagazine.blogspot.com/2008/03/blog-post_1994.html
Σήμερα ενημερωθήκαμε για την "έκδοσι" του δευτέρου θεματικού αφιερώματος που έχει να κάνη με τον διφορούμενο όρο ¨ΚΑΡΦΩΜΑ". Βέβαια στην σκακιστική ορολογία έτσι ονομάζουμε "την κίνηση ενός κομματιού που αναγκάζει ένα αντίπαλο κομμάτι να μένει στην θέση του και να μην μπορεί να κουνηθεί γιατί θα χαθεί ένα κομμάτι μεγαλύτερης αξίας". Και επάνω σ' αυτό το θέμα το άρτι κυκλοφορήσαν ΓΚΑΜΠΙ περιλαμβάνει με τρόπο λιτό και ευσύνοπτο θεωρία και ασκήσεις σε 45 συνολικά διαγράμματα.







(Τα δύο διαγράμματα, στα οποία παίζουν τα Λευκά και κερδίζουν, είναι τα υπ' αρ. 3 και 4 του σχετικού αφιερώματος )

Μια αφιλοκερδής πρωτοβουλία με μεγάλη εκπαιδευτική σημασία και χρησιμότητα για τα τμήματα αρχαρίων (και βέβαια στο Σχολικό Σκάκι - αγαπημένον μας χώρο). Εννοείται ότι σπεύσαμε να τοποθετήσουμε τον σχετικό σύνδεσμο http://gambitmagazine.blogspot.com/ καθότι με ενθουσιασμό στηρίζουμε τέτοιες δημιουργικές προτάσεις σαν την αξιέπαινη προσπάθεια του Γ. Γεωργόπουλου και της παρέας του.

1 σχόλιο:

Ιλίντ Νταρά είπε...

Νομίζω πως βρήκα τη λύση και στις δύο ασκήσεις:

Στην πρώτη 1.ΒxΠβ8+ !
εάν 1...ΠxΒβ8, τότε 2.ΠxΒα3 +-
εάν 1...Ρη7, τότε 2.ΠxΠβ3 +-

Στην δεύτερη 1.Αγ3
εάν 1...ΑxΑγ3, τότε 2.Βδ8#
εάν oτιδήποτε άλλο, τρώμε απλά τον Α.