Παρασκευή 11 Απριλίου 2008

ΕΝΑ ΡΟΥΜΑΝΙΚΟ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

ΤΟ ΡΟΥΜΑΝΙΚΟ "GAMBIT"
Ήλθε στα χέρια μας (από φίλο τού Συλλόγου μας, πατέρα βραβευμένου μαθητή τού σκακιστικού μας τμήματος) το τελευταίο κυκλοφορούν τεύχος τού ρουμανικού σκακιστικού περιοδικού GAMBIT .

Το περιοδικό αυτό δεν είναι βέβαια το μοναδικό περιοδικό για το Σκάκι στην Ρουμανία, αφού ως γνωστόν, στην χώρα αυτή, όπως στις περισσότερες χώρες των Βαλκανίων και δή του πρώην ανατολικού "μπλόκ", το αγαπημένο μας πνευματικό άθλημα είναι πολύ δημοφιλές και καλλιεργείται συστηματικά.

Το Gambit, λοιπόν, περιοδικό μεγάλου σχήματος, 36σέλιδο, ασπρόμαυρο εσωτερικό με έγχρωμο εξώφυλλο, φαίνεται ότι είναι διμηνιαίο. Το παρόν τεύχος, αναφερόμενο στο τελευταίο δίμηνο του 2007, φέρει την αρίθμησι 84 (έτος 14ο!) και έχει ως διευθύντρια έκδοσης την διεθνούς φήμης σκακίστρια, διαιτητή και συγγραφέα Ελιζαμπέτα Πολυχρονιάντε (Polihroniade).

Το ελληνικό ενδιαφέρον αυτού του τεύχους δεν περιορίζεται μόνο στο ελληνόφωνο επώνυμο της ρουμάνας Γκρανμέτρ. Σ’ αυτό αφ’ ενός φιλοξενείται φωτογραφία του (μακροβιότερου) προέδρου της ΕΣΟ και αντιπροέδρου της FIDE Γιώργου Μακρόπουλου (παραπλεύρως τού Kirsan Ilyumzinov για να μοιράζεται την προσωνυμία «Τεχνίτης» του παγκόσμιου Σκακιού, στο μπροστινό εσώφυλλο), αφ’ ετέρου στα διεθνή σκακιστικά νέα καλύπτεται το 30ο ελληνικό ατομικό πρωτάθλημα γυναικών 2007 με τα αποτελέσματα, αλλά και με δύο επιλεγμένες παρτίδες τής πρωταθλήτριας Μαρίνας Μακροπούλου. Η ρουμανικής καταγωγής Γκρανμέτρ Γυναικών και πολυπρωταθλήτρια μας (εφτά φορές!) αναλύει μάλιστα για το "Gambit" την μία από τις δύο νικηφόρες παρτίδες τις, αυτήν με την Ιουλία Μάκκα.
Όπως βλέπετε, ο ρουμάνος συντάκτης δεν αντελήφθηκε τον ...δαίμονα του τυπογραφείου, που έβαλε το χέρι του στον τίτλο του άρθρου αλλοιώνονας το διάσημο ελληνικό επώνυμο της Μαρίνας.

Περισσότερα στο τεύχος Απριλίου τού δικού μας ‘Νέου ΠΑΛΑΜΗΔΗ’ !

Δεν υπάρχουν σχόλια: