Σάββατο 5 Απριλίου 2008

"ΟΜΟΛΟΓΙΑ" 2 : ΔΕΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΩ ΤΟ ΣΚΑΚΙ !





Προχθές, Τετάρτη πρωί 10.55΄ συνέβη το απίστευτο: δέχθηκα στο κινητό μου τηλεφώνημα από κάποια κα Β., η οποία λέγοντάς μου πως τηλεφωνεί από την ΕΣΟ, μού ανέφερε πως είχε την εντολή να μου μεταφέρει το εξής φοβερό σε βάρος μου, που απασχόλησε επιτροπή (?), συμβούλιο (?) τής Ομοσπονδίας σε αντιπροχθεσινή (;) σύσκεψι: Κάποιος, (Σωματείο;, Σωματεία; από την Χαλκίδα ή κάτι τέτοιο), έκανε καταγγελία ότι διατείνομαι πως «καλλιεργώ το Σκάκι» σ’ αυτήν την πόλι με τα τρελά νερά.
Κάποιοι της είπαν να μου πή: «Να μην βγαίνω και να λέω σε φορείς ότι καλλιεργώ το σκάκι επίσημα…». Με άλλα λόγια, ότι δεν επιτρέπεται να δηλώνω επίσημα πως καλλιεργώ το Σκάκι! Ούτε το ΣΧΟΛΙΚΟ. Ας είμαι σκακιστής, εκπαιδευτικός και προπονητής (της ΕΣΟ!) σε τρία Σχολεία. Αυτό μόνο τα εγγεγραμμένα σωματεία τής Ομοσπονδίας μας το κάνουν, οι άλλοι όχι.
Μετά την πρώτη μου σαστισμάρα από το απίστευτο τού πράγματος, της ζήτησα να μου το επαναλάβη (αργά-αργά για να το απολαμβάνουμε) και στην συνέχεια την προέτρεψα επιμόνως να μου το στείλη εγγράφως γιατί είχε πολύ πλάκα, με ενδιέφερε, κάνω συλλογή από μαργαριτάρια κλπ Δυστυχώς η κυρία ήταν αμετάπιστη : ούτε το ‘e-mail’ μου ήθελε να σημειώση, ούτε το Ιστολόγιο, και ούτε βέβαια την ενδιέφερε το αποτέλεσμα της δουλειάς μου χρόνια τώρα στο Σχολικό Σκάκι, τις εφετινές (ή τις εκάστοτε) Προκρίσεις των μαθητών μου στο Πανελλήνιο, την καρποφορία τού φυτωρίου μου, τις δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, διακρίσεις των παιδιών τα τελευταία 5-6 χρόνια , τις τρείς διοργανώσεις των Ομαδικών Σχολικών Πρωταθλημάτων στην πόλη μου… Ήθελε μόνο να με τρομάξη, εε όχι λάθος, ήθελε, λέει, να μου το κοινοποιήση ΜΟΝΟ ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ και πως θέλει την απάντησή μου επ’ αυτού.
Δεν έχει σημασία τί της απάντησα. Σημασία έχει ότι μετά το ( ……..) {βάλτε εδώ, φίλοι επισκέπτες, δικό σας χαρακτηρισμό με ένα σας σχόλιο. Σας παρακαλώ!} τηλεφώνημα, συνειδητοποιήθηκα ως άνθρωπος. Αυτό ήταν! Αυτοπροσδιορίστηκα: ΩΣ ΜΙΚΡΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΗΣ! Μετά απο μισό αιώνα χαραμισμένης ζωής το πληροφορήθηκα επιτέλους. ΟΧΙ, ΔΕΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΩ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΚΑΚΙ. ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΟΥΤΕ ΣΤΙΣ ΓΛΑΣΤΡΕΣ ΤΟΥ ΜΠΑΛΚΟΝΙΟΥ ΜΟΥ: Εκτός από τρία δενδρύλλια μέσα στο σπίτι μου (το ένα 12, το άλλο 8 και το μικρό 5 χρονών), το υπόλοιπο φυτώριό μου είναι κάτι …ζαρζαβατικά. Κι εγώ, λοιπόν, σαν ένας απλός μικροπαραγωγός εδώ στην επαρχία μπορώ υπερήφανα να λέω ότι ΚΑΛΛΙΕΡΓΩ ΡΑΠΑΝΑΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΕΞΙ. Και πρέπει να διαφωτίσω και άλλους, όσους γνωρίζω να ασχολούνται με κάτι τόσο επιλήψιμο, επικίνδυνο αν όχι απαγορευμένο, όσο ΤΟ ΣΚΑΚΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ. Θα το σφυρίξω στον ανίδεο Ηλία (έχω ’δή το μαγαζάκι του στο διαδίκτυο με ένα σωρό ύποπτα, ενοχοποιητικά ενδεχομένως ιστορικά στοιχεία), θα ειδοποιήσω και τον Δημήτρη τον Ρέρρα στον Άγιο Κωνσταντίνο, να προσέχη. Μην του ξεφύγει κι αυτουνού του ταλαίπωρου πως με τις δυο –τρεις ντουζίνες παιδιά που μαζεύει, καλλιεργεί τίποτα το επιτραπέζιο. Να μάθη να λέη ευθαρσώς την μαύρη αλήθεια: Άλλοι, αναγνωρισμένοι, –έχοντας έγγραφη πιστοποίησι ESO, μπορούν να καλλιεργούν την ζατρικιστική ποικιλία. Αυτός, ας πούμε, επιτρέπεται να λέει, έτσι για παραλλαγή, ότι στο φυτώριό του καλλιεργεί ΑΜΠΕΛΟΦΑΣΟΥΛΑ!









[Οι τρείς τελευταίες φωτογραφίες είναι απο έκθεσι γεωργικών προϊόντων φυτωρίων ή μάλλον ό,τι προέκυψε στην Χαλκίδα απο την συνάντησι Ραπανάκια Ευβοίας-Αμπελοφάσουλα Φθιώτιδος]
Πρβλ. και σχετιζόμενη ανάρτησι (και επιπλέον ενοχοποιητικά στοιχεία): http://neospalamedes.blogspot.com/2008/02/2008_11.html

9 σχόλια:

Ηλίας Οικονομόπουλος είπε...

Νομίζω ότι υπερβάλανε. Εμείς είχαμε τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέων Ερυθρού από το 1983 ως το 1987 και όχι μόνο κάναμε εσωτερικά πρωταθλήματα, αλλά και προπονήσεις. Και μάλιστα κάναμε και φιλικό ματς με τον Σκακιστικό Όμιλο Ελληνορώσων αν θυμάμαι καλά! Κι όταν μίλησα στον Σιαπέρα για την ανεπίσημη ομάδα μας μου είπε μπράβο που μας αρέσει τόσο το σκάκι!

ΝΕΟΣ ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ < ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ είπε...

‘…Κι όταν μίλησα στον Σιαπέρα για την ανεπίσημη ομάδα μας μου είπε μπράβο που μας αρέσει τόσο το σκάκι!’
Ευγενέστατε φίλε, ας μη συγκρίνουμε ετερόκλητα πράγματα. Μου δίνεις αφορμή, με την αναφορά σου στον Πατριάρχη του Ν. Ελληνικού Σκακιού, να αναφερθώ προσεχώς με συγκεκριμένη ανάρτησι (προσωπικής κατάθεσης) στο ήθος του Άγιου Τριαντάφυλλου και την ανιδιοτελή αγάπη του για το Σκάκι. Την ίδια μεγαλοψυχία την εισέπραξα (έφηβος ακόμα!) και από άλλους τότε. Όπως από τον (τότε Πρόεδρο της ΕΣΟ!) Λάζαρο τον Δρεπανιώτη. ΑΛΛΟΙ ΚΑΙΡΟΙ!

Ιλίντ Νταρά είπε...

Εσείς, κύριε, καλά, καλλιεργείτε Ραπανάκια. Ο κ. Σκαλκώτας τί κάνει; Τα… ποτίζει;

admiral είπε...

ΜΟΝΟ ΜΕ ΗΠΙΑ ΣΥΜΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΩ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΙΛΙΝΤ ΝΤΑΡΑ. ΕΛΠΙΖΩ ΜΟΝΟ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΑΝΑΡΤΗΣΑΤΕ ΣΑΝ ΕΙΡΩΝΕΙΑ...

sinidisi είπε...

αγαπητέ κύριε Σοϊλεμέζη απορώ γιατί εκπλαγείκατε από το τηλέφωνημα της γνωστής κυρίας ( Β...).
Ως γνωστός και έμπειρος σκακιστής έπρεπε να γνωρίζετε εδώ και πολλά χρόνια τον ρόλο της εν λόγω κυρίας. Για να σας βοηθήσω λοιπόν θα σας αναφέρω ποιος είναι ο ρόλος της:
η συγκεκριμμένη κυρία είναι αυτή που σήμερα στην ουσία αλλά και στην πράξη διοικεί την ομοσπονδία.
είναι αυτή που μεταφέρει, αυτά που θέλει στον τουρίστα πρόεδρο, είναι αυτή που πρωτοκολλεί όποια έγγραφα θέλει, είναι αυτή που συντάσει τις επιστολές της ομοσπονδίας και βάζει, απλά τους υπευθύνους και τις υπογράφουν.
είναι αυτή η κυρία που σε λίγους μήνες θα αρχίσει να κινητοποιεί τα σωματεία για τις εκλογές της ομοσπονδίας υπερ συγκεκριμμένης παράταξης.αυτή την στιγμή εκμεταλλεύται την πλήρη διοικητική ανυπαρξία και κάνει ότι της γουστάρει.γιατί κύριε Σοϊλεμέζη, αν η ομοσπονδία λειτουργούσε, για όποιες παρατηρήσεις και συστάσεις έιχαν να σας κάνουν έπρεπε, αλλά και όφειλε, να σας πάρει τηλέφωνο ο έφορος σχολικού σκακιού και όχι η υπάλληλος.
τελείωνοντας κύριε Σοϊλεμέζη, στην σήψη που ζούμε κάποιοι πρέπει να υπενθυμίσουν στην συγκεκριμμένη κυρία ότι είναι δημόσιος υπάλληλος και έχει καθήκον να εργάζεται υπέρ της κοινωνίας.
εύχομαι να συνεχίσετε τον ωραίο αγώνα που έχετε ξεκινήσει για να διαδόσετε το σκάκι στα παιδιά μας και να τους δώσετε μια δημιουργική διέξοδο και μια εναλακτική λύση έναντια σε όλα τα αρνητικά ακούσματα της εποχής μας.

ΝΕΟΣ ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ < ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ είπε...

Αγαπητέ φίλε/φίλη,
Το σχόλιό σου με συντάραξε και με προβλημάτισε. Έστω και τα μισά να ισχύουν για το πρόσωπο που αναφέρεις [εμένα δεν μου είναι γνωστό] και για την νοοτροπία που εκφράζει, πρέπει, νομίζω, όλοι να ανησυχούμε βαθιά. Το μικροεπεισόδιο που ως πρόσφατη εμπειρία κατέθεσα με σκωπτικό πνεύμα, παίρνει άλλες διαστάσεις…
Ομολογώ ότι αντί για γνωστός και έμπειρος σκακιστής, τόσα χρόνια χωμένος στην εκπαίδευσι και –τελευταία 5-6 χρόνια- στο ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΚΑΚΙ νιώθω ιδανικός κι ανάξιος ΕΡΑΣΙτέχνης. [Και υπόσχομαι να παραμείνω (όχι, φυσικά, αφελής και παροπλισμένος) ακόμα και άν …ενηλικιωθώ στην εξελικτική πορεία τής προσπάθειας με τον σύλλογό μου].
«Τώρα η κατανάλωσι τής ημέρας
Χρεώνει τον λογαριασμό μας μ’ ευθύνη»…
Πάντως σε ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ απο καρδιάς για την στήριξι.

Ιλίντ Νταρά είπε...

Θα ήθελα να απαντήσω στον admiral:
-Όχι βέβαια. Δεν ειρωνεύομαι τον κ. Σοϊλεμέζη ούτε τον κ. Σκαλκώτα. Απλά κάνω χιούμορ με την παρούσα κατάσταση, όπου κάποιοι βάζουν εμπόδια στην αξιέπαινη προσπάθειά τους.
Λυπάμαι που δεν απάντησα αμέσως.

admiral είπε...

IN THAT CASE... ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΟΛΟΨΥΧΑ ΙΛΙΝΤ ΝΤΑΡΑ!!!

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.