Δευτέρα 24 Μαρτίου 2008

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΑΤΟΜΙΚΟ (α΄ Εντυπώσεις)

Έληξαν χωρίς απρόοπτα οι Σχολικοί Σκακιστικοί Αγώνες που με την επωνυμία «20ο ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΚΑΚΙ ΝΟΜΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ 2008»* έγιναν χθές Κυριακή 23 Μαρτίου στο κλειστό Γυμναστήριο του Κανήθου. Στην διοργάνωσι έλαβαν μέρος 150 περίπου μαθητές από Σχολεία, όλων των βαθμίδων, του Νομού.
Αθρόα, και εφέτος, η συμμετοχή στα Δημοτικά, όπου την μερίδα του λέοντος στις διακρίσεις κατέκτησε, όπως συμβαίνει τα τελευταία 3-4 χρόνια, το 20ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδος. Συγκεκριμένα στα μετάλλια των νικητών μαθητών της Γενικής κατάταξης έχουμε : Πρώτο, μακράν, το 20ο Δημοτικό με 2 ΧΡΥΣΑ 5 ΑΡΓΥΡΑ και 1 ΧΑΛΚΙΝΟ (Να δούμε αν θα βρεθή κανείς να αμφισβητήση και εφέτος την πρωτιά του στον Νομό) και δεύτερο το 7ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδος με 1 ΧΡΥΣΟ, 1 ΑΡΓΥΡΟ και 2 ΧΑΛΚΙΝΑ. Αυτά τα δύο Σχολεία πήραν ακριβώς τα διπλάσια από ό,τι όλα τα άλλα Δημοτικά Σχολεία του Νομού μαζί.
Μοιρασμένα τα πράγματα μεταξύ 4ου, 2ου και 1ου Γυμνασίου Χαλκίδος, Λύκειου Κανήθου και Γυμνάσιου/Λύκειου Ιστιαίας στα ΣΧΟΛΕΙΑ της Β΄βάθμιας.
Οι Αγώνες είχαν, για πρώτη φορά μετά απο χρόνια, προκριματικό χαρακτήρα για τα τελικά του Πανελλήνιου Σχολικού, καθόσον εφέτος, υπο αδιευκρίνιστες συνθήκες, η Εύβοια δεν είχε δικαίωμα διεκδίκησης προκρίσεων από το καθιερωμένο Περιφερειακό Σχολικό, αλλά κάποιοι έκριναν αρκετές τις δέκα συνολικά θέσεις προκρίσεων για τους διαρκώς ανερχόμενους ευβοιώτες σκακιστές μαθητές (βλ. πρόσφατη διαμαρτυρία μας: http://neospalamedes.blogspot.com/2008/03/blog-post_21.html αλλά και http://neospalamedes.blogspot.com/2008/03/blog-post.html ).

Τελικά οι διοργανωτές (Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδος) μάς δήλωσαν πως επέτυχαν αύξησι του αριθμού των προκρινομένων, με αποτέλεσμα να προκρίνουν όλους τους πρώτους [όλους, εκτός …από τον νικητή στα Νήπια (ο οποίος σημειωτέον, νικητής και πέρυσι (ως προνήπιο !) είχε λάβει μέρος στους Περιφερειακούς στην Αμφίκλεια, όπου κέρδισε την 2η θέσι και προκριθείς έλαβε μέρος στα τελικά του περυσινού Πανελλήνιου Σχολικού στην Κυλλήνη] συν τρία κορίτσια.
Εκτός της πιο πάνω παραφωνίας, προβληματισμό δημιουργεί στην άρσι ισοβαθμίας και η υιοθέτησι του έωλου κριτηρίου της προοδευτικής βαθμολογίας (ως …ΠΡΩΤΟΥ??) και όχι του σαφέστατα δικαιότερου, εκείνου του μεταξύ των αντιπάλων αποτελέσματος. Πράγμα που οδήγησε τον μαθητή τής Β΄Τάξης Φραγγιά Γιώργο στην δεύτερη θέσι (?!) και χωρίς την ποθούμενη πρόκρισι, πίσω από τον ισοβαθμίσαντα συνομήλικό του από την Κάρυστο, τον οποίο κέρδισε στον τελευταίο αγώνα!

Να παραπέμψω τους διοργανωτές και κάθε ενδιαφερόμενο στην ΠΡΟΚΗΡΥΞΙ ΤΗΣ ΕΣΟ, η οποία και εφέτος έχει, φυσικά, ως πρώτο κριτήριο το μεταξύ ισοβάθμων αποτέλεσμα:
«ΑΡΣΗ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ: Θα ισχύσουν κατά σειρά τα ακόλουθα κριτήρια άρσης ισοβαθμίας: Για το ατομικό πρωτάθλημα:Για ελβετικό σύστημα α). Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισοβάθμων (εάν έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους)…»

Τέλος, άν εξαιρέσουμε το σύνηθες για ΣΧΟΛΙΚΟΥΣ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ φαινόμενο (αλλά για μάς διαιωνιζόμενο σκάνδαλο), να διεξάγονται αγώνες ΧΩΡΙΣ όχι μόνο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ (βλ. λχ http://neospalamedes.blogspot.com/2008/03/blog-post.html , μα θα υπάρξη και συνέχεια), αλλά ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ (ιδιαίτερα απαράδεκτο ΚΑΘΕΣΤΩΣ για τους τελικούς αγώνες στα ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ «ΣΧΟΛΙΚΑ» ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ), παρατηρήθηκε μια έλλειψι στο προσωπικό διατησίας (δεν επαρκούσε), ενώ κάποια προβλήματα είχε το θέμα επικοινωνίας (πίνακες αποτελεσμάτων – κληρώσεων) με βασικότερο την κακή ακουστική από την μικροφωνική εγκατάστασι του Σταδίου.









Κατά τα άλλα η διοργάνωσι κρίνεται επιτυχής.
( Τρία στα τρία για το 20ο Δημοτικό στην Τρίτη Δημοτικού )

*Και ένα τελευταίο σχόλιο για την ιστορικότητα των πραγμάτων και για την σοβαρότητα όλων μας. Επι της επωνυμίας των Αγώνων. Από πού κι ως πού «20ο ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΥΒΟΪΚΟ» αυτό το «ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ …ΣΚΑΚΙ»; Πότε πρόλαβαν και έγιναν τα προηγούμενα δεκαεννέα; Μυστήριο. Άς κοιτάξη κάποιος δημοσιογραφών ερευνητής το θέμα. Διότι η μικρή συλλογή αφισσών που έχω από Σχολικά Νομαρχιακά Σκακιού τελευταίων ετών βγάζει …γέλιο. Θυμίζω μόνο εκείνη του 2002 : «3ο ΠΑΝΕΥΒΟΪΚΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΚΑΚΙ 2002». Εκτός κι αν η εφετινή επωνυμία αναφέρεται στο Δημοτικό Σχολείο που τα τελευταία χρόνια στο Σχολικό Σκάκι εκνευριστικά πρωταγωνιστεί στα μέρη μας, οπότε είναι, το παραδέχομαι, ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΚΡΙΒΗΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: